Kultura i umetnost > Pozorište

Počeo je kulturni događaj par ekselans - 69. Sterijino pozorje! Dolaze predstave iz svih bivših republika Jugoslavije!

Novina na ovogodišnjem festivalu je da se u saradnji sa Arenom cineplex organizuju i „Filmski krugovi“, gde će biti prikazano šest filmova

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

28/05/2024 > 12:15

podeli vest:

Počeo je kulturni događaj par ekselans -  69. Sterijino pozorje! Dolaze predstave iz svih bivših republika Jugoslavije!
Foto: Wikipedia/Youtube PrintScreen/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal


Pozorišni festival „Sterijino pozorje“ otvoren je po 69. put u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu izvođenjem prve predstave u takmičarskoj selekciji „Bilo jednom u Novom Sadu“, u režiji Andraša Urbana.

Prema rečima direktora festivala Miroslava Radonjića, sledeća godina je jubilarna, tako da su već ove u projekat ušli vrlo ambiciozno.

- Sterijino pozorje je od samih početaka kulturni događaj par ekselans. Mi smo institucija sa bogatim delatnostima. Sam festival je pozorišna Liga šampiona za ovaj deo Evrope. Ove godine imamo predstave iz svih bivših republika Jugoslavije, svima je stalo da dođu ovde i da se takmiče - rekao je Radonjić za Tanjug. 

Selektorka Ana Tasić rekla je da je u procesu selekcije programa pristiglo oko 70 predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

- Ono što je specifično ove godine jeste da ima manji broj predstava iz Srbije. Imamo i tri praizvedbe savremene srpske drame što je najvažniji segment pozorja, pošto ono promoviše savremenu dramaturgiju. Sve predstave koje će biti prikazane tematski su objedinjene donekle, potragom za značenjem u vremenu u kom živimo - rekla je Tasić.

Novina na ovogodišnjem festivalu je da se u saradnji sa Arenom cineplex organizuju i „Filmski krugovi“, gde će biti prikazano šest filmova na temu ''jugoslovenstva''.  ''Sterijino pozorje'' traje do 3. juna.
 

Ostavite komentar