Kultura > Pozorište

Dve predstave dele PRVU NAGRADU - završen BITEF u Beogradu

Festival je završen izvođenjem predstava, dodelom nagrada i velikom žurkom u pivnici Docker Brewery & Beer Garden

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: K1info/Tanjug

02/10/2022 > 10:43

podeli vest:

Dve predstave dele PRVU NAGRADU - završen BITEF u Beogradu
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Bitef festival, 56. po redu, završen je 01.oktobra, izvođenjem predstava ''Ljubav'' u režiji Aleksandera Zeldina i ''Krize'' u režiji Žige Divjaka.

Posle predstava, održano je svečano proglašenje dobitnika nagrada, među kojima je Gran Pri Mira Trailović, koji je za najbolju predstavu u celini pripao dvema predstavama "Solo" Nine Rajić Kranjac i "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima" Jana Martensa.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica na proglašenju je predstavio međunarodni žiri festivala u sastavu Štefani Karp (dramaturškinja i pozorišna kustoskinja, Nemačka, predsednica žirija), Kristine Desel (pozorišna kritičarka, Nemačka), Selma Spahić (rediteljka, Bosna i Hercegovina), Vanja Ejdus (glumica, Srbija) i Dino Pešut (pisac i dramaturg, Hrvatska).

- Prvi Gran pri dodeljuje se hrabrom, strastvenom i jedinstvenom istraživanju osnovnih pitanja pozorišta u sadašnjem trenutku, koje seže i u prošlost i u budućnost i koje nam divljom energijom postavlja četvoro izvanrednih mislilaca, autora, izvođača. Oni nas pozivaju na uzbudljivo i rizično putovanje kroz samospoznaju, konflikte, uspomene, prizore, pesme i mitove, vodeći nas ka različitim pozorišnim prostorima i formama i koje se završava svečanošću koja slavi zajedništvo i naše ljudsko nesavršenstvo - navodi žiri.

Žiri je čestitao predstavi “Solo” i autorskom timu koji predvodi Nina Rajić Kranjac, zajedno sa Natašom Keser, Benjaminom Krnetićem, Markom Mandićem i ostalim članovima umetničkog tima.

- Drugi Gran Pri dodeljuje se umetnički, majstorski uobličenoj eksploziji slobode i buntovništva - navodi se u odluci žirija da nagradu dodeli predstavi ''Švaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima'', čestitajući Janu Martensu, Grip i Dens on ansamblu i celom umetničkom timu.

Specijalna nagrada "Jovan Chirilov“ dodeljena je predstavi "Ljubav" Aleksandra Zeldina.

Politikin žiri, u kojem su reditelji Haris Pašović i Ana Tomović, urednica rubrike za kulturu Gordana Popović, pozorišna kritičarka Ana Tasić i novinarka Borka Golubović Trebješanin, odlučio je da se 44. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodeli Janu Martensu za predstavu svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima.

Umetnički direktor Medenica saopštio je da je Nagradu publike odnela predstava Svet bez žena autorki Maje Pelević i Olge Dimitrijević.

Svečana ceremonija dodele nagrada i velika žurka održane su u pivnici Docker Brewery & Beer Garden.

Ovogodišnji 56. Bitef održan je pod sloganom "Mi - junaci rada svog".

U toku festivala posetioci su imali priliku da pogledamo devet predstava iz Nemačke, Belgije, Francuske, Meksika, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

Centralna tema festivala je bila vezana za pitanje rada, tržišta rada posle pandemije, prava radnika, kao i uslove rada u okviru samih izvođačkih umetnosti.

 

 

 

Ostavite komentar