Kultura > Pozorište

Povratak na scenu Dragana Mićanovića posle duže pauze: Evo kako je izgledala premijera predstave "Sirano" (VIDEO)

Glavni glumac u ovom komadu u ulozi Sirana de Beržeraka, nakon duže pauze vraća se sa novom rolom na scenu svog matičnog pozorišta

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

20/03/2024 > 22:30

podeli vest:

Povratak na scenu Dragana Mićanovića posle duže pauze: Evo kako je izgledala premijera predstave "Sirano" (VIDEO)
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Premijera predstave "Sirano" Edmona Rostana, u režiji Gorčina Stojanovića, bila je sinoć, 19. marta na Sceni „Ljuba Tadić“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Bilo je mnogo poznatih zvanica, a sa predstave publika je izašla oduševljena. 

- Ostvario mi se dečački san da režiram "Sirana", na čemu sam zahvalan upravnici Tamari Vučković i mom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U pitanju je kapitalno delo dramske književnosti koje radite samo onda kada imate Sirana za podelu. A ovde naravno imamo Dragana Mićanovića. Nije da se sada ulagujem mom prijatelju i kolegi Mićku, ali zaista je tako. Jednostavno ja ne znam boljeg glumca od Mićanovića koji bi dočarao Sirana. Verovatno ima dobrih glumaca koji bi ga igrali, ali ja ih stvarno ne znam - rekao je Stojanović prilikom susreta sa medijima.

Poznati reditelj zahvalan svojim prijateljima, a glvna uloga, kao što je već pomenuto, pripala je bardu glumačke scene, Draganu Mićanoviću.  

 

Glavni glumac u ovom komadu Dragan Mićanović u ulozi Sirana de Beržeraka, nakon duže pauze vraća se sa novom rolom na scenu svog matičnog pozorišta i priznaje da ga je teatar iznenadio ovom ponudom, koju nije nimalo očekivao. Mićanović se nadao da će u ovim godinama možda zaigrati Kralja Lira u istoimenom istorijskom komadu Vilijama Šekspira, i prvi utisak mu je bio da je Sirano prilično iza njega, da uloga pripada nekom mlađem glumcu, da je to prošlo vreme.

Iznenađen ponudom

Glavni glumac u ovom komadu Dragan Mićanović u ulozi Sirana de Beržeraka, nakon duže pauze vraća se sa novom rolom na scenu svog matičnog pozorišta i priznaje da ga je teatar iznenadio ovom ponudom, koju nije nimalo očekivao. Mićanović se nadao da će u ovim godinama možda zaigrati Kralja Lira u istoimenom istorijskom komadu Vilijama Šekspira, i prvi utisak mu je bio da je Sirano prilično iza njega, da uloga pripada nekom mlađem glumcu, da je to prošlo vreme.

 - Pomislio sam zašto mi to rade, nisam znao da li treba da budem zahvalan pozorištu ili da se ljutim - otkrio je glumac i dodao da se prvi put susreo sa komadom u stihovima "Sirano de Beržerak" na Fakultetu dramskih umetnosti, ranije mu to delo nije bilo poznato.

Ostavite komentar

how yes no

Strucna kritika je pokopala predstavu. Glumci se tri sata mučili sa stihovima. Igrati klasiku u stihovima zahteva pripremu još od Akademije, kulturu govora koju više niko nema, dikciju koju niko nije proverio(šta radi večito zaposlena Ljiljana Mrkić?), kao i specijalni trening za gvozdeni repertoar. Veliki komad, veliki glavni lik, nema kod nas više ko to da igra. Ostavite se ovakvih predstava, igrajte savremene woke gluposti. O tempora o mores.

21.03.2024 16:05