Kultura > Pozorište

Večeras u pozorištu "Boško Buha" PREMIJERA predstave UBISTVO U ORIJENT EKSPRESU

Sinoć je delo pretpremijerno izvedeno na velikoj sceni teatra i Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić"

Autor: K1 info/Tanjug

25/09/2022 > 19:14

podeli vest:

Večeras u pozorištu "Boško Buha" PREMIJERA predstave UBISTVO U ORIJENT EKSPRESU
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Predstava "Ubistvo u Orijent Ekspresu" prema romanu Agate Kristi, u režiji Darijana Mihajlovića, pretpremijerno je izvedena sinoć na velikoj sceni teatra i Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" u produkciji pozorišta "Boško Buha", koje ovim delom otvara novu sezonu 2022/2023.

U predstavi igraju Andrija Milošević (Herkul Poaro), Viktor Savić, Borka Tomović, Lena Bogdanović, Jelena Trkulja, Katarina Gojković, Katarina Marković, Igor Damnjanović, Vladan Dujović, Stefan Bundalo i Miljan Prljeta.

Izvorna adaptacija romana je izmenjena u pogledu mesta dešavanja krimi priče, tako da se voz zavejan snegom zaustavlja u bivšoj Jugoslaviji, upravo u Beogradu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predstava "Ubistvo u Orijent ekspresu"

Glumac Andrija Milošević svakako dominira ulogom slavnog belgijskog detektiva sa brčićima i većim stomakom, jer prema književnom delu i dramatizaciji američkog pisca Kena Ludviga, njegov lik zauzima najviše prostora.

Direkcija dečjeg pozorišta "Boško Buha" nedavno je kreirala zanimljivu kampanju i promociju najnovije predstave i organizovala veoma neobičan susret sa medijima jer je konferencija upriličena u garaži Plavog voza, u Topčideru, kao idealna scenografija za fatalni voz koji će čekati publiku na pozornici.

Do sada se ta dramatizacija igrala samo na Brodveju i u Nemačkoj, na sceni u Berlinu, i to je jedini roman iz bogatog opusa Agate Kristi koji je Fondacija slavne spisateljice dozvolila za izvođenje u pozorištu.

Radnja je smeštena u 30. godine prošlog veka i najluksuzniji voz tog vremena Orijent Ekspres, prinuđen je da nepredviđeno zastane zbog ogromnog snega. Događa se brutalno ubistvo, u kome je nesrećni nastradali putnik likvidiran sa osam uboda nožem. Samim tim privatan put kući čuvenog Herkula Poaroa se pretvara u komplikovanu istragu ubistva, jer je voz pun osumnjičenih, a svaki od njih ima navodno neoboriv alibi.

Put neustrašivog detektiva počinje u Istanbulu, a ostatak priče dešava se u - Jugoslaviji, između Vinkovaca i Broda. Misterija se lagano komplikuje, posebno što tragovi vode ka prošlosti koja nije razrešena, a tiče se veoma surove stvarnosti.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predstava "Ubistvo u Orijent ekspresu"

Prema prevodu pozorišne adaptacije koji je napisala dramaturškinja i književnica Ivana Dimić, autorski tim novog "Ubistva u Orijent Eskpresu" čine - scenograf Vesna Popović, kostimograf Marina Medenica, scenski pokret - Milan Gromilić i scenski govor Dijana Marojević.

Prema neobičnoj koncepciji i planu teatra "Boška Buha", sinoć je upriličena prva od dve premijere, odnosno druga pretpremijera, jer prvi put je komad izveden u petak uveče kao pretpremijera ili zvanična finalna generalna proba za goste i prijatelje pozorišta.

Premijera je zakazana za večeras u 20 sati u pozorištu "Boško Buha" - Teatar Vuk.

Reprize su 28. i 30. septembra.

 

 

 

Ostavite komentar