Kultura > Pozorište

BOJANA KARAJOVIĆ za Reflektor: Ime MALOG POZORIŠTA "Duško Radović" obavezuje na KVALITET PROGRAMA

Ona je istakla fenomen da svaka predstava započinje uzvicima: Hoćemo predstavu!, što se ponavlja nebitno odakle dolaze deca

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2023 > 11:06

podeli vest:

BOJANA KARAJOVIĆ za Reflektor: Ime MALOG POZORIŠTA "Duško Radović" obavezuje na KVALITET PROGRAMA
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je direktorka Bojana Karajović koja je govorila o svom poslu u Malom pozorištu "Duško Radović".

Karajović je rekla da je posao direktora "Duška Radovića" veoma odgovorna pozicija, jer "ime koje ustanova kulture nosi kreira obavezu da kvalitet i odabir programa koji su nude deci i mladima mora da zadovolji određeni nivo".

- Vrlo je važno odabrati i kreirati sadržaje koji na pravi način komuniciraju i obraćaju se publici koja je vrlo specifična i jako teška da se napravi dobar i jak stub komunikacije. U pitanju je veliki izazov, ali sam spremna da uđem u koštac - istakla je Karajović.

Prema njenim rečima, važno je napraviti komunikaciju sa decom, mladima i njihovim roditeljima i da spoznaju šta je to što oni žele da im "Duško Radović" ponudi.

- To ćemo sporovesti kroz niz raznolikih aktivnosti koje nisu samo puki dolazak u pozorište i gledanje predstava, već i komunikacija koja će se realizovati vikendom u njihovo slobodno vreme, kroz radionice, panel diskusije, razgovore - navela je direktorka.

Karajović je pomenula i da će napraviti platformu namenjenu uzrastu koji je najspecifičniji, za koga ima malo sadržaja u ponudi, a to su viši razredi osnovnih škola i srednjoškolci.

Ona navodi da je plan da se upotrebi ekipa koja je učestvovala u predstavi "Utopija", a to su bili mladi od 12 do 16 godina, koja je poslednje izvođenje imala 22. oktobra.

- U pitanju je dokumentarno pozorište za mlade, sa mladima. Autentično razmišljanje mladih je sprovedeno kroz autentičan umetnički čin. Namera je da iskoristimo decu iz "Utopije" da budu glavni kanal komunikacije sa tom ciljnom grupom i urastom - navela je Karajović.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Bojana Karajović, direktorka Malog pozorišta "Duško Radović"

Na osnovu razgovora i radonica biće napravljene neke nove produkcije koje su njima interesantne, dodala je Karajović.

Ansambl "Duška Radovića" čine "fantastični glumci i lutkari-animatori", napominje Karajović, koji posvećeno i predano rade na repriznim predstavama i pripremama novih produkcija.

Karajović je istakla da je to "umetnički kadar koji je edukovan, ima ogromno iskustvu u radu u dečijem pozorištu i zna na koji način da pristupi i zaintrigira publiku".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Bojana Karajović, direktorka Malog pozorišta "Duško Radović"

Upozorivši da "publika dečijih pozorišta može da bude najsurovija i najrigoroznija", Karajović je dodala da "ukoliko vi ne možete da izdržite koncentraciju i nemate kvalitetan sadržaj, neće biti moguće izvesti predstavu".

Karajović je istakla fenomen koji se dešava u pozorištu "Duško Radović" da "svaka predstava započinje uzvicima: 'Hoćemo predstavu!'", što se ponavlja nebitno odakle dolaze deca.

- Mislim da je fenomen prisutan samo u Malom pozorištu "Duško Radović", jer se i očekuje od onoga što će se ponuditi da bude sadržaj u kome će uživati i nakon koga će izaći sa jednom vrstom zaintrigiranosti za kulturu i pozorišnu umetnost - zaključila je Karajović.

Ostavite komentar