Kultura > Pozorište

MARIJANA CVETKOVIĆ za Reflektor: KONDENZ festival dovodi interesantne PLESNE PROJEKTE iz sveta

Ona je navela da je Kondenz jedna od retkih prilika da se vidi produkcija savremenog plesa koja izlazi iz uobičajenih mejnstrim formata

Izvor: K1info/Tanjug

04/11/2023 > 06:59

podeli vest:

MARIJANA CVETKOVIĆ za Reflektor: KONDENZ festival dovodi interesantne PLESNE PROJEKTE iz sveta
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je menadžerka Stanice servis za savremeni ples Marijana Cvetković koja je govorila o 16. izdanju festivala savremenog plesa i performansa Kondenz.

Cvetković je rekla da je Kondenz, pod sloganom "Feminističke budućnosti", jedna od retkih prilika da se vidi produkcija savremenog plesa koja izlazi iz uobičajenih mejnstrim formata i pokazuje šta su aktuelni eksperimenti na polju plesa.

Prema njenim rečima, budući da u Beogradu ne postoji plesni centar i scena koji prikazuju plesne programe, format festivala pokušavaju iskoristiti da se prikažu naše produkcije i umetnici, odnosno kako oni gledaju na sopstvenu poziciju, kulturnu sredinu i društvene teme.

Cvetković je ukazala da Kondenz stavlja naše umetnike u međunarodni kontekst, da sagledaju gde se nalaze, dovodeći "nove, interesantne, eksperimentalne plesne projekte iz regiona, Evrope i sveta".

Kondenz je ove godine imao specifičan program zato što je stavljen naglasak na plesne prakse izvan Evrope, a Cvetković je dodala da su želeli da vide kako umetnici u polju plesa tretiraju teme koje se tiču društava u postkolonijalnom statusu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stanica (@stanica.station)

Prema njenim rečima, "to su procesi koji utiču na polje kulture" i želja organizatora festivala bila je da se ispita način na koji se dešavaju ti uticaji.

- Na Kondenz su stigli umetnici iz Brazila, Kolumbije, Afrike i Bliskog istoka, uz domaće i evropske plesne trupe - kaže Cvetković.

Upitana da izdvoji neka gostovanja, Cvetković je navela brazilske umetnike, jer joj se čini da je njihova nezavisna plesna scena u sličnoj poziciji kao naša, pošto su po dolasku u Beograd "prepoznali neke borbe koje imaju u svojim sredinama".

- Zajedničkim snagama i povezivanje se bore za uslove rada. Umetnici koje smo ugostili prikazali su svoje radove koji su božanstveni primer na koji način se ples doživljava u Brazilu. Telo je izvor otpora, sredstvo borbe protiv različitih političkih, društveni ili ekonomskih stega - ocenila je Cvetković.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Marijana Cvetković, menadžerka Stanice servis za savremeni ples

Prema njenim rečima, za Brazilce je ples i sredstvo protiv nasilja i za emancipaciju određenih idetniteta, što je "jako pogodilo publiku ovde".

Cvetković je rekla da se radi na uspostavljanju fonda koji će oogućiti da naši umetnici odlaze u Brazil, kao i da njihovi dolaze kod nas, što će biti "saradnja koja može doneti samo dobro jednoj i drugoj sceni".

Ostavite komentar