Kultura > Pozorište

OSMI pozorišni festival "BUCINI DANI" u novom terminu od 25. do 30. septembra u ALEKSANDROVCU

Jedini glumački festival na pozorišnoj mapi Srbije ove godine ima upečatljiv i simboličan moto: "Istina za po(d)neti"

Autor: K1info/promo

24/09/2023 > 17:16

podeli vest:

OSMI pozorišni festival "BUCINI DANI" u novom terminu od 25. do 30. septembra u ALEKSANDROVCU
Foto: Marijana Rajić/Bucini dani promo

Osmi pozorišni festival "Bucini dani", posvećen pozorišnom kritičaru, književniku, esejisti i pozorištniku, Župljaninu Milosavu Buci Mirkoviću, biće održan u naknadno određenom terminu od 25. do 30. septembra u Aleksandrovcu. Prvobitni termin održavanja festivala odložile su poplave koje su u junu teško oštetile župski kraj.

Svih pet predstava u takmičarskom programu biće izvedeno na sceni Doma kulture koji nosi ime čuvenog Čika Buce, o kome i danas, deceniju nakon njegove smrti, sa velikim poštovanjem i ljubavlju govore svi ljudi od teatra i umetnosti, ali i njegovi Župljani.

Jedini glumački festival na pozorišnoj mapi Srbije ove godine ima upečatljiv i simboličan moto: "Istina za po(d)neti".

U ponedeljak, 25.septembra, otvoriće ga višestruko nagrađivana "Ana Karenjina" Lava Nikolajeviča Tolstoja (Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz), u režiji Dejana Projkovskog. Dan kasnije u Župu, Čika Bucinu "Okeaniju", stiže hit predstava Beogradskog dramskog pozorišta i Beo arta "Čitač" u režiji Borisa Liješevića, sa glumačkom podelom koju predvodi Mirjana Karanović.

Sreda, 26. septembar biće izuzetno intrigantan pozorišni dan, budući da je na sceni "Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka", prema tekstu i režiji Anđelke Nikolić. Koprodukciju ovog potresnog ostvarenja koje govori o neprolaznosti porodičnog nasilja u Srbiji kroz vekove potpisuju Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, Puls teatar u Lazarevcu, Seoski kulturni centar Markovac i Udruženje "Hop-la" iz Beograda.

Sledi duo-drama "Pluća" britanskog pisca Dankana Mekmilana, u kojoj uloge tumače Goran Jevtić i Suzana Lukić (produkcija Madlenianum i agencija Marador). Poslednji dan takmičarske selekcije je u petak, 29. septembra: u Aleksandrovac stiže Narodno pozorište iz Beograda, predstava"Očevi i oci", po romanu Slobodana Selenića i režiji Veljka Mićunovića.

Foto: Bucini dani promo

 

Žiri u sastavu Aleksandra Janković, Boris Milivojević i Ksenija Krnajski odlučivaće o glumačkim nagradama "Zlatno zrno", koje će biti dodeljene u više kategorija 30. septembra uz veče filmske muzike "Boje noći".

Foto: Marijana Rajić/Bucini dani promo

 

Pripremljen je i bogat prateći program (radionice, okrugli stolovi, predstavljanje monografija glumačkih veličina…)

Ostavite komentar