Kultura > Pozorište

Mali rastom, veliku si SENKU pravio: Dirljiv oproštaj od JAGOŠA MARKOVIĆA i poruke koje SLAMAJU SRCE

Reditelj Jagoš Marković preminuo je u 58. godini života

Izvor: K1info/Tanjug

22/09/2023 > 21:45 >> 21:50

podeli vest:

Mali rastom, veliku si SENKU pravio: Dirljiv oproštaj od JAGOŠA MARKOVIĆA i poruke koje SLAMAJU SRCE
Foto: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr


Na vest o iznenadnoj smrti pozorišnog reditelja Jagoša Markovića (1965-2023) večeras su od njega počeli da se opraštaju dirljivim porukama na društvenim mrežama brojni saradnici i poštovaoci. 

- Otišao je jedan od najvećih, jedan od onih koji nas je inspirisao i budio u nama ono najbolje. Otišao je baš večeras, kada je trebalo da odigramo 'Sumrak bogova', predstavu koju je režirao i koja nam je obasjala put nove ere BDP-a. Zauvek naš jedan jedinstveni, neponovljivi Jagoš - kaže se na Facebook strani Beogradskog dramskog pozorišta.

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre je napisao na svom Twitter nalogu da nas je napustio "veliki srpski pozorišni reditelj", koji je bio "velikan teatra koji će u umetnosti ostaviti neizbrisiv trag".

Direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović je ocenio da je "otišao veliki maštar i meštar od teatra", i da smo "imali tu čast da budemo njegovi savremenici i svedoci njegovog talenta i čudesne eruptivne energije".

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/nr

 

Direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović je ocenio d je Marković bio "grandiozan čovek i umetnik", sa kojim je bio "svaki tren nezaboravan".

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Split su podsetili da je Marković bio jedan od najistaknutijih reditelja regiona, koji je snažan trag ostavio u brojnim pozorištima sa kojima je sarađivao, "pa tako i u HNK Split gde je 2014. postavio Molijerove 'Učene žene'". 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Novinarka Mira Adanja Polak je napisla na svom Facebooku da  neće zaboraviti Markovića "i njegova oduševljenja sa kojima je živeo i radio".

- Volela sam to naše prijateljstvo i puteve… Nedostajaće njegov uvek isti, upitni pogled posle svake premijere: 'Kako je bilo?' A bilo je uvek fantastično - napisala je Adanja Polak.

Novinarka Ljubica Gojgić je na svom tviteru napisala povodom preranog odlaska Markovića da je bio divan čovek "beskrajno talentovan u pozorištu, nenadmašno šarmantan van scene".

- Mali rastom,veliku je senku pravio veliki Jagoš.Toliko veliku da se u nju sklone svi koji i vole i žive pozorište. Spavaj sa mirom, pokriven belim krilima,okružen prijateljima i junacima kojima si davao ljudska srca i u kojima smo se prepoznavali - napisao je dramaturg Siniša Kovačević.

 

 

Od poznatog reditelja se oproštaju i brojna pozorišta, oprostila se i ministarka kulture, a oglasila se i Jagoševa bivša supruga, Aleksandra Glovacki.

- Bili smo jedno drugom i pas i čovek. Sve najbolje i sve najgore sam pokupila od tebe. U devojkama našim ostavili smo najbolje. Srećna sam jer si otišao mirno, u snu - napisala je ona.

Inače, Glovacki je pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica u Redakciji kulture Radio Beograda 2, Aleksandra Glovacki, prepoznatljiva po kritikama kojima podiže standard profesije, autorka je i nekoliko drama („Kamen ljubavi sa dna mora“, „Vilinska kočija“…) i niza dramatizacija, od kojih je jedna od poslednjih bio Dimin roman “Tri musketara” prema kojoj je u Pozorištu mladih nastala istoimena predstava. Pamti se i njena dramatizacija Bokačovog “Dekamerona”, postavljena u Somboru („Dekameron – dan ranije“).

Ostavite komentar