Kultura > Pozorište

Premijera predstave "GUBITNIK" u JDP: Dug APLAUZ za dubok NAKLON

Glavni likovi su slavni kanadski pijanista Glen Guld i njegova dva prijatelja sa studija klavira, pijanista Verthajmer i pripovedač

Izvor: K1info/Tanjug

28/05/2023 > 12:00

podeli vest:

Premijera predstave "GUBITNIK" u JDP: Dug APLAUZ za dubok NAKLON
Foto: Marija Mlađen/ATA Images


Jedna od najzanimljivijih predstava u ovoj sezoni, "Gubitnik", prema istoimenom remek delu Tomasa Bernharda i Puškinovoj "maloj tragediji" o Mocartu i Salijeriju, u dramatizaciji i režiji Nataše Radulović, premijeno je izvedena na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na radost pozorišnih sladokusaca predstava kombinuje priče o muzici, genijalnosti, zavisti, teroru uspeha i lakoći neuspeha, polazeći od Bernhardovog romana koji je prvi put objavljen 1991, dve godine posle njegove smrti.

Foto: Marija Mlađen/ATA Images

 

Glavni likovi su slavni kanadski pijanista Glen Guld i njegova dva prijatelja sa studija klavira, pijanista Verthajmer i pripovedač, a ključno pitanje romana je šta se događa kada se nesumnjivo nadareni ljudi, dovoljno talentovani da prepoznaju genijalnost, ali i dovoljno razboriti da shvate da do genijalnosti neće i sami doći, susretnu sa genijem.

"Mocart i Salijeri" su drugo delo Aleksandra Puškina iz ciklusa malih tragedija, prvi put objavljeno 1831. u jednom od almanaha, a napisano je na osnovu jedne od postojećih verzija smrti genijalnog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta.

Junake "Gubitnika" večeras su uverljivo oživeli Joakim Tasić, Lenka Petrović, Stojša Oljačić i Teodor Vinčić.

Tekstove su preveli Zlatko Krasni i Ivan S. Šajković, a u autorskoj ekipi predstave bili su i kompozitorka Ana Krstajić, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Marija Marković Milojev, autorka scenskog pokreta Marta Bjelica, a scenski govor je oblikovala Biljana Todorović.

Publika je dugim aplauzom ispratila protagoniste predstave sa scene.

Ostavite komentar