Kultura > Pozorište

OTVORENO 68. Sterijino pozorje: Malo je VREDNOSTI koje traju u VREMENU, a samo se one RAČUNAJU

Besedom Jagoša Markovića otvorena ovogodišnja manifestacija

Izvor: K1info/Tanjug

26/05/2023 > 23:19

podeli vest:

OTVORENO 68. Sterijino pozorje: Malo je VREDNOSTI koje traju u VREMENU, a samo se one RAČUNAJU
Foto: ATA Images


Sterijino pozorje, 68. po redu, pod sloganom "Čovečnost - Usponi i sunovrati" počelo je večeras i trajaće do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Prema rečima reditelja Jagoša Markovića, čijom besedom je otvorena ovogodišnja manifestacija, najveća nagrada je davati publici i služiti požorištu.

- Moramo čuvati Pozorje. I kad je najbolje, i kad to nije, i kad smo ponosni na njega, i kad smo ljuti na njega - moramo ga čuvati, jer je malo vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju. Privilegija je biti na sceni i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu. Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka i to dobro se tek posle širi kapilarno - istakao je Marković.

Večeras je odigrana prva po redu predstava "Deca", opera u 17 pesama, uz muziku Irene Popović koja potpisuje i režiju, a prema romanu Milene Marković, dobitnice Ninove nagrade.

U takmičarskom delu programa biće izvedeno osam predstava, a selektor Sterijinog pozorja je izjavio da nas i ove godine očekuju veličanstvene predstave i da je glavni kriterijum pri odabiru bila njihova estetska vrednost.

O Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović u ulozi predsednice žirija, Ista Stepanov, Jure Novak, Valentin Vencel i Ivan Medenica.

Predstava koja će biti odigrana u čast nagrađenih je "Slika nepoznatog", a u  netakmičarskoj međunarodnoj selekciji "Krugovi" biće izvedene tri predstave.

Ostavite komentar