Kultura > Pozorište

Glumac ĐORĐE STOJKOVIĆ: Predstava "NLO" je kao LEK, koji nam je svima PREKO POTREBAN

Pored mladog glumca u predstavi Ateljea 212 igraju i Svetozar Cvetković, Svetislav Goncić, Dragana Đukić, Lana Adžić i Luka Grbić

Izvor: K1info/Tanjug

24/05/2023 > 13:50

podeli vest:

Glumac ĐORĐE STOJKOVIĆ: Predstava "NLO" je kao LEK, koji nam je svima PREKO POTREBAN
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Đorđe Stojković koji je govorio o dva lika koja igra u predstavi "NLO" Ateljea 212.

Stojković je rekao da u predstavi po tekstu Ivana Viripajeva igra momka iz Detroita, kurira i muzičara, i šezdesetogodišnjaka iz Severne Irske. 

- Kad me pozvala (rediteljka) Isidora Goncić, čim sam pročitao tekst, znao sam kako bi trebalo u magli da izgleda na kraju. Nije bilo bitno kako će to izgledati publici, to svaki glumac u nekom trenutku ipak mora da pomisli. Prvi put nisam ni pomislio na to - priznao je glumac.

Stojković je ocenio da je tekst "NLO" "toliko bitan za današnjicu" da je samo želeo da kaže ljudima istinu. 

- Ovaj tekst je kao lek, koji nam je preko potreban - dodao je Stojković. 

Prema njegovim rečima, svaki od likova u komadu doživeo je neku vrstu prosvetljenja i shvatio šta je u životu najbitnije.

- Jako je bitno da čovek u sebi oslušuje vasionu u sebi, oko sebe. Najbitnije je da upozna sebe i radi na sebi. Ako shvati da ne ume sam - i to je u redu. Treba mu pomoć. Čovek prvo treba da sluša sebe - naveo je Stojković.

Glumac se prisetio svog profesora glume Dragana Petrovića Peleta koji je rekao studentima da slušaju svoj stomak da li treba da rade neku od uloga.

- Potrebno je da jako slušamo sebe. Ako ne umemo, nije sramotno obratiti se nekome za stručnu pomoć. Govorim za psihologe i psihoterapeute. Verujem da nam dosta toga treba - ocenio je Stojković.

Prema njegovim rečima, trebalo je monologe od pet, šest strana osvojiti, kao i tempo i ritam celokupne scene, "sa tehničke strane da ne bi ljudima bilo dosadno".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Đorđe Stojković

Stojković je naglasio da su u predstavi važne sve poruke, koje govore glumci Svetozar Cvetković, Svetislav Goncić, Dragana Đukić, Lana Adžić, Luka Grbić i on.

- Svaka je bitna na svoj način i svako će se pronaći u nečemu što mu fali. Zaboravili smo da se slušamo, da budemo empatični. Nemamo vremena. Fali nam ljubavi, jako nam fali - naglasio je glumac.

Stojković se nada da će predstava promeniti bar jednog gledaoca, kako bi ovaj promenio "bližnjeg svog, koji će se zamisliti i pokrenuće lančanu reakciju".

- Jako mi je krivo. Nekad mi tera suze na oči. Valjda ćemo se opametiti u jednom trenutku i prestaćemo da se bavimo trivijalnostima kojima nas zasipaju sa svih strana - naveo je Stojković.

Prema njegovim rečima, moramo "raditi na sebi, usavršavati sebe, zaći u daleke kutove našeg umova i duše, i shvatiti šta treba dopuniti".

 

Ostavite komentar