Kultura > Pozorište

NIJE iz svemira (srećom), NEGO iz Amerike: "CRNA RUPA" usred Beograda

Koreograf i autor komada je gost festivala Šamel Pits, istovremeno i izvođač sa svojim kolegama Tušrikom Frederiksom i Marselom Luis

Izvor: K1info/Tanjug

20/03/2023 > 19:49

podeli vest:

NIJE iz svemira (srećom), NEGO iz Amerike: "CRNA RUPA" usred Beograda
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Američka predstava "Crna rupa - trilogija i trijatlon" umetničkog kolektiva Tribe iz Njujorka gostovala je na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, u okviru 20. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI).

Koreograf i autor komada je gost festivala Šamel Pits, istovremeno i izvođač sa svojim kolegama Tušrikom Frederiksom i Marselom Luis, koji su sinoć oduševljenoj publici pružili čudesno putovanje bez granica u pravoj polutami pozornice.

U prvom redu predstavu su pratili ambasadori SAD, Izraela i Francuske u Srbiji, s obzirom da je umetnik Pits iz SAD, ali je sarađivao sa kolegama iz Izraela i Francuske.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pjer Košar, ambasador Francuske, Kristofer Hil, ambasador SAD, Aja Jung direktor Beogradskog festivala igre

Audio-vizuelni komad "Crna rupa" traje simbolično jedan sat, jedan minut i jednu sekundu, kako je odredio sam autor prema svom autentičnom konceptu.

Trio izvođača afričkog porekla dele scenu u neverbalnom narativu o jedinstvu, energiji i neumoljivom napretku, i njihovo putovanje kreće iz mraka mistične Crne rupe, ali kako je Pits odredio, ne rupe kao kosmičke praznine i fenomena, već one koja predstavlja metaforično mesto transformacije i potencijala.

Komad počinje kretanjem nedefinisane mase koja svetluca na podu i izgleda poput džinovske gusenice koja se neprestano uvija.

Postepeno iz nje izlaze troje aktera, dva muškarca i jedna žena, kao da su se izlegli iz neke možda vanzemaljske čaure i polako pokušavaju da se otisnu u nepoznati svet.

Tela su im ofarbana u koloru zlata i tako pozlaćeni efektno isijavaju u mraku.

Zarobljeni u zvučnom pejzažu originalne muzike, uzoraka tonova i izgovorenih reči, trio igrača polazi na neprekidno putovanje u pokretu u kojem su njihova upornost i gracioznost naglašeni bioskopskim video projekcijama i oštrim svetlima.

U pravom delirijumu kretanja kroz prostor bez scenografije, njih troje su kao jedno, jesu tri tela, ali samo jedna duša, i upoznavaju polako svet oko sebe, univerzum nepreglednih mogućnosti i utopije koja se u perspektivi prelama na horizontu.

Šamel Pits vratio se u Beograd posle gostovanja na Beogradskom festivalu igre u Sava centru 2015. godine, ali je tada bio igrač sa Kompanijom Batševa koju je vodio Ohad Naharin, a sada se prvi put domaćem auditorijumu predstavio kao koreograf i igrač, ali i direktor svog kolektiva.

Tokom punih sat vremena, Pits je sa svojim suigračima na sceni vešto priređivao igru senki i svetlosti, snažne zvukove kroz ambijentalnu muziku i opredelio se da atmosfera dela bude u skladu sa naslovom "Crna rupa - trilogija i triatlon".

Tako je sve vreme predstava u dubokom polumraku, kao ilustracija te tame, crnila beskonačne rupe ili beznađa, lavirinta i beskrajne misterije.

Autor je svoj Tribe definisao kao multidisciplinarni umetnički kolektiv, sa sedištem u Njujorku, koji funkcioniše kao pravi rock bend, svako ima svoj instrument i sastaju se kada imaju zajedničke projekte, a onda svako onda ide na svoju stranu, do narednog izazova.

Tako su delovali i na sceni večeras, posvećeni umetničkoj igri i čudesnim pokretima tela, kao jedna komuna, koja uživa u svom pozivu, ali su članovi veoma slobodni da raširenih krila odlaze dalje ako i kad god požele.

Predstava iz usporenog ritma iznenada snažno prerasta u dinamičnu i eksplozivnu zabavu sa veoma zaraznom modernom elektronskom muzikom koja se sliva i u žanrove tehno ili rejv.

Tada sve liči na ogromnu žurku, posebno kada se uključi magična rasveta nalik na kaleidoskop.

Mrak guta junake igračke drame, oni su spojeni kao insekti, kreću se zajednički poput paukova, stonoge ili čak sijamskih blizanaca.

Pits je rodom iz Bruklina, istovremeno je igrač, koreograf, pedagog i umetnik performansa, konceptualnih i dramskih postavki, sa diplomom umetničke igre na čuvenom američkom Univerzitetu Džulijard.

Svoju profesionalnu karijeru Pits je započeo u kompaniji Hell’s Kitchen Dance slavnog ruskog baletana Mihaila Barišnjikova, kao i u trupi Balet džez Montreal.

 

Ostavite komentar