Kultura > Pozorište

Nastupom HOLANDSKE TRUPE Introdans OTVOREN jubilarni 20. Beogradski festival igre

Oni su se predstavili triptih predstavom čiji fragmenti nose nazive "Prema želji", "Corpus Bach" i "Duša" na muziku Johana Sebastijana Baha

Izvor: K1info/Tanjug

18/03/2023 > 09:18

podeli vest:

Nastupom HOLANDSKE TRUPE Introdans OTVOREN jubilarni 20. Beogradski festival igre
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Holandska trupa Introdans iz grada Arnema sinoć je svečano otvorila 20. izdanje Beogradskog festivala igre (BFI) sa sloganom "Zajedno, mi slavimo igru!" u Operi i teatru Madleanianum.

Osnivač, direktor i selektor festivala Aja Jung naglasila je na početku festivala da kada su počeli svi zajedno u timu BFI da sanjaju ovu festivalsku avanturu, krenuli su od naslova, razmišljali o periodu dešavanja, pripremili program, a onda se postavilo pitanje šire komunikacije sa publikom.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Aja Jung, osnivač, direktor i selektor festivala

- Mislila sam tada, tvrdoglavo kao i uvek, da ne bude jednostavno i da umesto postojeće lepršave slike balerine u nekom skoku, u cik zore izađemo sa foto aparatom i snimimo praznu dorćolsku kaldrmu u ulici Kralja Petra, onako iz ravnog anfasa. Činilo mi se tada da ta komplikovana, zamršena, razbarušena strma i delimično razrovana površina predstavlja metaforu svih poteškoća koje su stajale pred igrom u Srbiji. Lako je biti majstor na savršenom podijumu, ali za igru na našoj kaldrmi, bile su potrebne akrobatske i žonglerske veštine - naglasila je Aja Jung.

Antonio Kolandrea, balet majstor, koji za sobom ima veoma značajnu karijeru i saradnju sa velikim baletskim umetnikom Rudolfom Nurejevim, prigodnim govorom je otvorio 20. ediciju velikog međunarodnog festivala.

Kako je rodom iz Italije, Kolandrea je objasnio da je uvek povezan sa igrom iz duše, srca, pun emocija.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Antonio Kolandrea, balet majstor

Balet majstor je istakao značajan deo svoje karijere sa spomenutim Nurejevim, koji mu je često govorio da je za njega igra kao ljubav, odnosno ne moramo da govorimo o tome, već samo da to radimo, igramo, da se prepustimo uživanju umetničke igre.

Kolandrea je gost festivala, kao i Nacionalne fondacije za igru Aje Jung, gde drži baletske master klasove mladim nadama, i časovi će trajati sve do 21. marta.

Prvi segment ovog triptiha "Prema želji" grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, zaista je bilo atraktivno igračko putovanje na praznoj pozornici bez scenografije, gde četiri izvođača stvaraju pravu magiju i vrhunsku lepotu pokreta i neverbalne predstave.

Kako su opisali autori i izvođači, kratki komad "Prema želji" je vrtlog energije i želje, postavljen na uvodne horove iz Bahovih pasija po Mateju i Jovanu, a lako osvaja publiku.

Fragment "Corpus Bach" realizovali su tandem koreografa - Sidi Larbi Šerkaulji i Nikolas Vladislav, prvo 2005. za "Les Ballets C. de la B.", da bi se obnova realizovala ove godine.

Na Bahove note, koreografija i muzika su idealni partneri, i u razigranom komadu, a Šerkaulji podiže ovo partnerstvo na potpuno novi nivo, kako su opisali iz trupe, te svaka nota koju na sceni odsvira violončelista, oslikava se na telima igrača, od nožnih do vrhova prstiju.

Koreografija "Duša" Manuela Vinjula, ponovo na muziku Baha, takođe je privlačno putovanje iz više slojeva, gde se likovi na sceni kreću kao u vidu marionete ili čovekolikih robota, stvaraju apsolutne akrobacije, a igrački eksperimenti su kao u najlepšim slikama svetskih muzeja, posebno kada nekolicina njih stoji svojim partnerima na ramenima.

 

Ostavite komentar