Kultura > Pozorište

HOLANDSKA TRUPA Introdans večeras OTVARA 20. Beogradski festival igre

Publika će moći da vidi odvojene celine različitih koreografa: "Prema želji", "Corpus Bach" i "Duša", na muziku Johana Sebastijana Baha

Izvor: K1info/Tanjug

17/03/2023 > 09:20

podeli vest:

HOLANDSKA TRUPA Introdans večeras OTVARA 20. Beogradski festival igre
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Holandska trupa Introdans iz grada Arnema danas u 20 sati svečano će otvoriti jubilarno 20. izdanje Beogradskog festivala igre u Operi i teatru Madleanianum, najavila je autorska ekipa.

Publici će biti priređen pravi omnibus, odnosno triptih spektakl sa odvojenim celinama različitih koreografa : "Prema želji", "Corpus Bach" i "Duša", na muziku kompozitora Johana Sebastijana Baha.

Prva konferencija za medije, kada je reč o predstavljanju umetnika i njihovih projekata 20. edicije BFI, održana je juče u Nacionalnoj fondaciji za igru, koju je vodila osnivač festivala Aja Jung.

Zapravo, 20. BFI je nezvanično počeo jednim zanimljivim prologom - francuskim jednočasovnim projektom "Pariski bal", prema koncepciji, libretu i režiji umetnice Blanke Li, iz Pariza, koji je odigran preko 50 puta od 8. do 12. marta u bioskopu Balkan.

Sva izvođenja tog čudesnog performansa sa okvirom savremenih tehnologija i virtuelne realnosti, za ograničen broj gledalaca, bila su rasprodata.

Roel Voorintholt, umetnički direktor Introdansa, govorio je o istorijatu same trupe, nastale davne 1971.godine, tako da već više od pet decenija oduševljava svojom igrom publiku širom planete.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Roel Voorintholt, umetnički direktor Introdansa

On je istakao da imaju veliki broj radionica koje uključuju mlade umetnike da se što više afirmišu dalje kroz buduće projekte, i da u svojim igračkim predstavama imaju tematske večeri.

Sada je to u ovom triptihu - Johan Sebastijan Bah i njegova muzika.

Takođe, umetnički direktor je naveo da se u svojim produkcijama bave kolekcijom značajnih koreografa.

Marieke van’t Hoff, direktorka Introdansa, naglasila je da se bavi menadžmentom trupe, koja ima barem 110 izvođenja na godišnjem nivou u celom svetu.

Kada se tu kako kaže uključe i projekti koje realizuju sa decom, starijima, osobama sa posebnim potrebama ili invaliditetom, onda bude i do 200 nastupa u godini.

Ona je otkrila da postoje četiri trupe na budžetu države kao što je Holandski teatar igre i upravo Introdans, koji putuje po celom svetu i sa projektima bez reči uspeva da lako komunicira sa publikom i povezuje se sa svima, jer umetnost ima uvek zadatak da spaja, što njima ide od ruke.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Marieke van’t Hoff, direktorka Introdansa

Na susretu sa medijima govorili su i Antonio Kolandrea, balet majstor, Njegova ekselencija gospodin Joost Reintjes, ambasador Holandije.

Misija trupe Introdans od osnivanja 1971, ostala je nepromenjena: pridobiti najširu publiku što postižu prikazivanjem atraktivnih produkcija namenjenih svim generacijama, u izvođenju igrača svetske klase, kako su naglasili iz direkcije.

Introdans donosi publici najbolje i najzanimljivije komade poznatih koreografa, poput Roberta Batla, Sidija Larbija Šerkaujia, Lusinde Čajlds, Nilsa Kristija, Nača Duata, Jiržija Kilijana, Hansa van Manena, Elvina Nikolajsa, i mnogih drugih.

Tokom proteklih deset godina, Introdans je posetio preko 30 zemalja, stalno nastupajući u Indoneziji, Kini, Južnoj Africi, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

 

Ostavite komentar