Kultura > Pozorište

PREDSTAVA "Što na podu spavaš" U REŽIJI Kokana Mladenovića GOSTUJE 6. i 7. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu

U prvom planu je pisac Cvijetić i njegova sećanja na svoju porodicu u ratu koji se početkom devedesetih dogodio na prostoru Jugoslavije

Autor: K1info/promo

05/03/2023 > 11:42

podeli vest:

PREDSTAVA "Što na podu spavaš" U REŽIJI Kokana Mladenovića GOSTUJE 6. i 7. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu
Foto: promo Srpsko Narodno pozorište Novi Sad/fotografije Marija Erdelji


Koprodukcijska predstava "Što na podu spavaš", rađena po motivima istoimenog romana Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, gostovaće 6. i 7. marta u 20.30 časova na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava (nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Dramskog kazališta Gavela, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala "MESS" Sarajevo) za razliku od romana, u prvi plan stavlja pisca Cvijetića i njegova sećanja na svoju porodicu u ratu koji se početkom devedesetih godina dogodio na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

- Ova intimna priča prati raspad Darkove porodice i taj raspad postaje raspad zemlje - kaže reditelj Kokan Mladenović i napominje da je "čitava predstava jedno katarzično iskustvo".

- Darko Cvijetić i kao pisac i kao učesnik, kao neko ko iznova pred nama prekraja, kroji i ponovo sklapa tu traumatičnu priču, prolazi iznova kroz traumatično iskustvo, ne bi li svet oko njega postao bolji. Praktično nas provodi kroz ceo taj niz katastrofa koje su se desile raspadom bivše Jugoslavije - ističe Mladenović.

Pored Cvijetića, u predstavi igraju i Aleksandra Pleskonjić, Merima Lepić Redžepović, Tena Nemet Brankov, Saša Krmpotić, Sven Šestak, Igor Pavlović, Maja Izetbegović, Aldin Omerović, Ivan Grčić, Darko Radojević, Nikola Baće i Stevan Uzelac.

- Svakom probom prolazim jedan vrlo traumatičan put, koji sam smatrao da sam ostavio iza sebe, tako da je ovo retraumatiziranje određenih tematskih celina i to je, zapravo, dosta lekovito. Osećam se zaista iscrpljenim, ali tu iscrpljenost zapravo smatram da će preći na publiku i da će ona to osećanje na kraju podeliti sa nama. Da stvarno pomisle kako je moguće da se toliko stvari dogodilo nama pred očima, a da ih, ili nismo hteli videti ili smo ih videli i okrenuli glavu na drugu stranu - kaže Cvijetić čiji je roman "Što na podu spavaš" bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2020. godine.

 

Ostavite komentar