Kultura i umetnost > Pozorište

"Toska" na Kolarcu, publika OČARANA: BEOGRADSKA FILHARMONIJA priredila je nešto SASVIM POSEBNO

Glasnim apluzima publika je nagrađivala orkestar i izvanredne goste iz inostranstva Elizabet Tajge, Eduarda Aladrena i Mandle Mndebelea

Izvor: K1info/Tanjug

25/02/2023 > 09:29

podeli vest:

"Toska" na Kolarcu, publika OČARANA: BEOGRADSKA FILHARMONIJA priredila je nešto SASVIM POSEBNO
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Beogradska filharmonija opravdala je status jednog od najboljih evropskih orkestara spektakularnim izvođenjem čuvene opere "Toska" u Kolarcu, pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca.

Poštovaoci klasične muzike su u samom startu sinoć održanog spektakla shvatili da prisustvuju događaju koji će ući u najuži izbor za titulu najkskluzivnijeg u 2023. godini.

Iako je radnja na prvi pogled skoncentrisana na ljubavnu priču Toske sa slikarom Kavaradosijem, dominantan je politički zaplet iz doba Napoleonove okupacije.

Popularnost "Toske" leži u dramskom zapletu, snažnoj i upečatljivoj muzici i velikom orkestarskom aparatu upotpunjenim crkvenim zvonima, orguljama, ali i zvucima topova.

Rasvetu u Kolarcu zamenile su upaljene sveće.

Glasnim apluzima publika je nagrađivala orkestar i izvanredne goste iz inostranstva: soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandle Mndebelea u ulozi barona Skarpije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izvođenje opere "Toska" u Kolarčevoj zadužbini

Uz njih su u Kolarcu pevali Nikola Basta, Mihailo Šljivić, Siniša Radin, Branislav Stankov, Milan Obradović, Lenka Maksimović...

 

Reditelj spektakla Aleksandar Nikolić pretvorio je klasičnu koncertnu dvoranu u pozorišni prostor.

Galerija Kolarca postala je Rimska crkva Sant Andrea u prvom, palata Farneze u drugom i zamak Sant Anđelo u trećem činu opere "Toska".

Muzika se čula iz različitih uglova dvorane, a mešoviti hor RTS-a i dečiji hor Kolibri oplemenili su i vizuelno zaokružili speltakularno izvođenje opere "Toska".

U produkciji ovog ekskluzivnijeg događaja učestvovalo je više od 200 ljudi.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izvođenje opere "Toska" u Kolarčevoj zadužbini

Od scenografa, kostimografa, šminkera, frizera, inspicijenta, preko statista, garderobera i dekoratera, sve do vatrogasne brigade koja je bila prisutna prema protokolu o zaštitnim merama.

Publika je dugotrajnim ovacijama ispratila protagoniste sa scene.

 

Ostavite komentar