Kultura > Pozorište

DA LI SMO FEMINISTI? Ko je feminista? Da li to postoji? Glumica TAMARA DRAGIČEVIĆ o predstavi "64"

Prema njenim rečima, prvi čin je muško-ženska duo scena, uz akcenat na "ženama, šta žele i šta bi bilo kad bi se uloge zamenile"

Izvor: K1info/Tanjug

10/02/2023 > 13:24

podeli vest:

DA LI SMO FEMINISTI? Ko je feminista? Da li to postoji? Glumica TAMARA DRAGIČEVIĆ o predstavi "64"
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Tamara Dragičević koja je govorila o svojoj ulozi u predstavi "64" beogradskog Ateljea 212.

Dragičević je rekla da je tema predstave "64" položaj žene u društvu, ali je kvalitet teksta Tene Štivičić što se bavi i položajem muškarca nasparam žene i feminizma.

- Da li smo feministi? Ko je feminista? Da li to postoji? Gde smo došli, gde smo pogrešili? - navela je glumica.

Prema njenim rečima, tekst nije klasičan dramski komad, prvi čin je muško-ženska duo scena, uz akcenat na "ženama, šta žele i šta bi bilo kad bi se uloge zamenile".

Dragičević je primetila i da se rediteljka Alisa Stojanović poigravala sa tekstom i danas aktuelnom temom feminizma i ženskih prava.

Reakcije posetilaca su smeh, dodala je Dragičević, jer u predstavi prepoznaju nešto što je "možda neprirodno, čudno i postaje duhovito", premda glumci igraju ozbiljno i ne igraju komediju.

Pored "64", ženskim pitanjima se na svoj način bave i "Deca" u Narodnom pozorištu i "Vatre" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a Dragičević je istakla da voli što se rade te predstave.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Tamara Dragičević, glumica

- Muškarac više ne ide u lov i donosi hranu kući, a žena će to raspremiti i čuvaće decu. Same sebi smo natovarile da podjednako radimo, da gajimo decu i budemo lepe, uspešne poslovne žene, a kuće čiste i uredne. Za to sam da žena kaže, ako ne želim da kuvam svaki dan - zašto je to problem? - navela ja glumica.

Dragičević je navela i "Revolt" kao primer predstave koja se sa takvim temama "sa lepom merom poigrava".

Upitana kao vidi budućnost pozorišta u vreme tehnološke revolucije, Dragičević je rekla da je "sve više sigurna da će preživeti i tek da zaživi".

- Pozorište je i potreba ljudi za istinom i poistovećivanjem, saznanjem i otkrivanjem lepote igre - navela je glumica, dodavši da bi ipak bil odobro da posetioci dva časa budu bez telefona.

- Čini mi se da se vraćaju mladi, da je moderno ići u pozorište i da je želja i potreba - primetila je Dragičević.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Tamara Dragičević, glumica

U JDP-u Dragičević sprema predstavu "Razvojni put Bore Šnajdera" po tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Egon Savina, za premijeru u martu.

Prema njenim rečima, nije nimalo lako raditi predstavu po tekstu Popovića jer postoje izrazi i način govora koji su izašli iz upotrebe.

- Ako neko ume da postavi Acine komade to je Savin - rekla je Dragičević.

 

Ostavite komentar