Kultura i umetnost > Muzika

Bora Čorba je "DOLAZIM ZA PET MINUTA" napisao u vojsci: Ovako je nastao jedan od najvećih domaćih hitova

Ovako nastaju najbolje pesme

Izvor: K1info/N1

06/12/2022 > 21:19

podeli vest:

Bora Čorba je "DOLAZIM ZA PET MINUTA" napisao u vojsci: Ovako je nastao jedan od najvećih domaćih hitova
Foto: Wood


Član čuvenog rok benda "Generacija 5", Dragoljub Ilić Ilke otkrio je u jednoj emisiji veoma zanimljivu činjenicu o jednoj od najpopularnijih pesama svih vremena "Dolazim za 5 minuta" koju je napisao Bora Đorđević

- Mi smo otišli u vojsku kod njega, falio nam je tekst za jednu pesmu i on je bukvalno u kafani, gde smo bili kada smo ga izvukli iz kasarne, napisao taj tekst na salveti i tekst je postao hit, kao i sama pesma. Jednostavno, tome su doprinele i okolnosti koje su se dešavale u tom trenutku – tada je bila možda i najjača postava benda, na čelu sa pevačem Goranom Miloševićem, koji je plenio i svojim stasom i glasom. Ipak je to možda bilo neko drugo vreme, ali opet vidite da publika i dalje traži i sluša te pesme, tako da mi opstajemo upravo na tom talasu - podsetio je Ilić.

Foto: Aleksandra Ignjatović

 

On kaže da pesma "Dolazim za pet minuta“ kod članova benda budi sećanja na muzičke početke i mladalačke dane. Bend je osnovan 1977. godine, a spot za tu pesmu je snimljen na prelazu iz 1979. u 1980. godinu.

Nije samo ta pesma obeležje Generacije 5, već i hitovi poput "Ti samo budi dovoljno daleko“, sa kojom se poistovećuju i današnje generacije, kao i "Najjači samo ostaju" iz devedesetih godina.

- Ti hit ne možeš da napraviš, on nekako sam nađe svoj put do publike. Kada je nastala pesma "Najjači samo ostaju", ponela nas je ta neka emocija, želja da opstanemo. Generacija 5 ima svoju priču, mi smo imali jedan prekid u karijeri jer smo se našli u nekom vakuumu da jednostavno nismo znali šta ćemo, kako ćemo i pesma "Najjači ostaju" nas je vratila - prisetio se muzičar.

Inače, "Generacija 5" će održati koncert 8. decembra u Kombank dvorani u Beogradu u susret jubileju - više od četiri decenije postojanja na rok sceni.

- U publici će biti tri generacije – ljudi koji su bili klinci u vreme kad smo mi počinjali, pa sve do njihovih klinaca. Očekujem najširi dijapazon godišta. Mogu da očekuju jako dobru energiju, pesme, nekog dragog gosta i tada ćemo, obećavam, uživo izvesti pesmu koja nije izvođena od 1985. – ja sam komponovao pesmu "Za milion godina" koju je izvodila Yu rock misija, a malo ko zna da je Generacija 5 odsvirala instrumentalnu matricu za tu pesmu. Pokušaćemo da je nekako izvedemo u najboljem svetlu jer jednostavno, ta pesma je zaslužila da bude izvedena uživo - objasnio je Ilić.

Jedan od osnivača benda Generacija 5 kaže da se spremaju za taj dan.

- Radimo spot za novu pesmu "Freedom". Tu smo, raspoloženi smo i imamo dovoljno vremena da se spremimo - dodao je Ilić gostujući u Novom danu na N1.

Energiju, koja traje već četiri i po decenije, kaže da prvenstveno održava posvećenost i ljubav prema muzici.

- Mi smo dobri drugari, iskalili smo se za ovih 45 godina, prošli smo zajedno i sito i rešeto. Navikli smo jedni na druge i praktično smo kao porodica. Jedva čekamo koncert, koji će biti i ‘na struju i na baterije’, odnosno i plugged in i unplugged. Prvi deo koncerta, koji će imati malo svečarskiji karakter, ćemo izvesti sa gudačkim ansamblom, dok ćemo u drugom delu koncerta izvoditi naše hitove na električnim instrumentima - najavio je muzičar.

Ilić je radio kao saradnik na mnogim muzičkim pločama, a na pitanje ima li neku omiljenu saradnju tog tipa, kaže da je bend sarađivao i sa Zdravkom Čolićem, Željkom Bebekom, Oliverom Mandićem, Slađanom Milošević i mnogim drugim.

Kada bi morao da bira koji mu je omiljeni period u muzičkoj karijeri, kaže da bi to možda bio period početka, za koji ističe da nisu znali šta ih čeka, a imali su veliku želju.

- Kao drag period bih izdvojio i povratnički period 1993. godine, kada smo se vratili i kada nas je jednostavno nosio taj talas, jer smo ustvari shvatili da se pesme Generacije 5 izvode na radio stanicama, a mi tu nešto sedimo sa strane i onda smo odlučili da se ponovo okupimo. Tu su nas podržale i kolege muzičari - rekao je Ilić.

 

 

Ostavite komentar