Kultura > Muzika

Strogo zabranjeno, ali ipak moguće: IRANSKI MUZIČARI sarađivali sa IZRAELSKOM PEVAČICOM

Liraz Čarhi okupila je svoje saradnike iz Tel Aviva i muzičare iz Teherana kako bi u tajnosti kreirala svoj treći album u Istanbulu

Autor: K1info/klix.ba

05/12/2022 > 22:08

podeli vest:

Strogo zabranjeno, ali ipak moguće: IRANSKI MUZIČARI sarađivali sa IZRAELSKOM PEVAČICOM
Foto: Youtube PrintScreen


Izraelska pevačica Liraz Čarhi, čija je pesma "Zan Bezan" pretvorena u iransku protestnu himnu, tajno je sarađivala sa iranskim umetnicima u Istanbulu na svom poslednjem albumu "Roya".

Naime, u istanbulskom podrumu skrivenom od pogleda, izraelska pevačica Liraz Čarhi okupila je svoje saradnike iz Tel Aviva i muzičare iz Teherana kako bi u tajnosti kreirala svoj treći album.

Bio je to rizičan projekat za četvoro muzičara iz Irana. Od Islamske revolucije 1979. godine, iranski režim Izrael smatra neprijateljskom državom. Putovanje u Izrael ili saradnja sa Izraelcima strogo su zabranjeni i podležu kažnjavanju.

Iranski svirači violine i tara (žičani instrument dugog vrata) dali su svoj doprinos putem interneta za drugi album pevačice Liraz. Ali ovo je bio prvi put da su se našli u istoj prostoriji sa svojim izraelskim kolegama u Turskoj, jednoj od retkih zemalja u koju Iranci mogu da putuju bez vize.

Kako bi se zagarantovala njihova anonimnost i sigurnost, imena muzičara se ne pojavljuju na albumu, a njihova lica su zamagljena na svim promotivnim fotografijama i video zapisima.

Slične mere predostrožnosti preduzete su tokom koncerta u sinagogi u Krakovu u Poljskoj prošlog leta, kada su se iranski muzičari pojavili maskirani na nastupu.

Pevačica Liraz je poreklom iz Irana i svojevremeno je izjavila: - Ja sam Iranka rođena u Izraelu. Moji roditelji su napustili Iran pre revolucije. Odrasla sam sa roditeljima koji su se trudili da izbrišu svoje korene i budu što je više moguče Izraelci nakon što su za sobom ostavili sva sećanja. Iako sam nasledila njihovu kulturu i priče, celog života sam se osećala strano. Fizički sam se nalazila u Izraelu, ali moj um, srce i duša bili su u Iranu.

 

Ostavite komentar