Kultura > Muzika

6 DECENIJA pesme koja je ZAUVEK PROMENILA savremenu muziku

Debitantski singl "Love Me Do" sastava The Beatles objavljen je 5. oktobra 1962. godine, a snimljene su čak tri verzije

Autor: K1 info

05/10/2022 > 12:44

podeli vest:

6 DECENIJA pesme koja je ZAUVEK PROMENILA savremenu muziku
Foto: Youtube PrintScreen


Poznato je da imate samo jednu šansu da ostavite dobar prvi utisak. Ovo se odnosi i na većinu umetnika, ali ne i na Bitlse. Kada je liverpulska četvorka prvi put ušla u EMI studio 6. juna 1962. godine, snimili su pesmu koja je trebala da bude njihov prvi singl. Ali nisu je uradili kako treba, zbog čega su se vratili tri meseca kasnije i pokušali ponovo sa novim bubnjarom. Međutim, njihov producent ni tada nije bio zadovoljan, pa je bio potreban i treći snimak, ovog puta sa studijskim muzičarem za bubnjevima. Čudnim spletom okolnosti Bitlsi su dobili tri šanse za prvi singl "Love Me Do".

Nije da je pesma bila preterano komplikovana. U stvari, bilo je sasvim suprotno: napisana od strane Džona Lenona i Pola Makartnija nekoliko godina ranije, "Love Me Do" se sastoji od tri akorda, osnovne harmonije i udice od tri note na usnoj harmonici. Nema solo deonicu, niti promenu ritma. Za tako jednostavnu pesmu trebalo je dosta vremena da "Love Me Do" ugleda svetlost dana.

Kao jednoj od njihovih prvih pravih kompozicija, "Love Me Do" je dat prioritet. Na snimanju je učestvovao njihov tadašnji bunjar Pit Best. Producentu Džordžu Martinu nije se dopao Bestov performans, a prva verzija "Love Me Do" naposletku je objavljena na albumu "Anthology 1" 1995. godine.

Krajem avgusta 1962. godine Best je otpušten iz grupe i zamenjen Ringom Starom. Do tog trenutka, Martin je odlučio da objavi "Love Me Do" kao prvi singl benda. Sa Starom u svojim redovima, Bitlsi su 4. septembra odleteli iz Liverpula za London da snime novu verziju pesme. Ringo Star je bio sa grupom tek dve nedelje kada je prvi put ušao u studio. Ova verzija je objavljena kao singl u Velikoj Britaniji, a kasnije je uključena na kompilaciju "Past Masters".

Martin je ostao nezadovoljan pesmom i razmišljao je da kao prvi singl objavi numeru "How Do You Do It", koju je napisao Mič Marej. Bitlsi su smatrali da se ona ne uklapa u zvuk benda, ali su posle određenih izmena Marejeve demo verzije ipak je snimili tog 4. septembra. Međutim, dogovoreno je još jedno snimanje za 11. septembar. Ovog puta nije bilo mesta za grešku pa je EMI producent Ron Ričards angažovao sešn muzičara Endija Vajta da odsvira bubnjeve, a Ringo Star je svirao daire.

Verzija od 11. septembra objavljena je kao singl u Americi, i ona će biti uvršćena na njihov debi album "Please Please Me".

U Velikoj Britaniji "Love Me Do" stigla je do 17. mesta na listi singlova, što je bio fantastično za bend sa debitantskim singlom. Ali pošto je Bitlmanija postala svetski fenomen 1964. godine, "Love Me Do" je dospela do mesta broj jedan na prestižnoj listi Billboard Hot 100, što predstavlja jednu od šest pesama Bitlsa koje su stigle do vrha liste te 1964. godine.

Povodom 60. godišnjice izdavanja prvog singla Bitlsa, The Beatles Tribute bend - THE BESTBEAT, nastupa večeras u MTS dvorani, što predstavlja njihov prvi celovečernji koncert u Beogradu posle četiri godine.

 

 

 

Ostavite komentar