Kultura > Muzika

Da li smo u Malme poslali NAJBOLJEG izvođača? Koji je KLJUČ ZA USPEH na Evroviziji?

Ove godine nas u Švedskoj pretstavlja Teya Dora sa pesmom "Ramonda"

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

04/03/2024 > 13:00

podeli vest:

Da li smo u Malme poslali NAJBOLJEG izvođača? Koji je KLJUČ ZA USPEH na Evroviziji?
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


U emisiji "Uranak" na K1 TV gostovali su Leontina Vukomanović, kompozitor i tekstopisac, Duška Vučinić, šef pres službe RTS-a i komentatorka prenosa Pesme Evrovizije i Darko Kamarit, reditelj TV prenosa "Evropesma-Evropjesma". Oni su govorili o ovogodišnjoj pobednici Srbije za Evroviziju 2024., sa osvrtom na pobedu Željka Joksimovića sa pesmom Lane moje, takmičenja u Istanbulu 2004.godine.

Ove godine nas u Malmeu pretstavlja Teya Dora sa pesmom "Ramonda", a pitanje je kakav uspeh možemo da očekujemo ove godine? I postoji li neki ključ za uspeh na Evroviziji?

- Mi smo jako zadovoljni kako su izgledale te 3 festivalske večeri, što smo na muzičkoj sceni dobili neke nove, mlade ljude, koji su bili prijatelji, bodrili se i podržavali. Ono što je do RTS-a mi smo ponudili festival, on je bio izuzetno gledan, milion i sedamsto hiljada gledalaca u troipočasovnom prenosu, sve naše platforme su imale milionske preglede, što je dobro. Mi smo dobili predstavnika, mi moramo da se spremimo apsoutno fantastično kao i svake godine. Kada kažemo recept za uspeh, mislim da cel Evropa traži taj recept. Retke su pesme kao što je "Lane moje", koje su evergreen i koje bi i sad da se pojave na evrovizijskoj sceni doživele uspeh, ali to su takve pesme - rekla je Duška Vučinić.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Kakva nam je muzika danas?

- Mislim da nam je muzika baš raznovrsna, na jednom mestu možete da nađete i folk, pop, rok, ali lepo je sve izgledalo. Ali, bilo je previše pesama, a bitka se vodila oko 8 ili 9 numera, i one su se odmah izdvojile. A sa druge strane publika i žiri imaju pun legitimitet da odaberu po svom nahođenju ono što im se dopada. Onaj koji je drugi ima ukus pobede u ustima koja mu je izmakla za malo, tako smo se i mi osećali u Istambulu sa Željkom. Mi smo se osećali kao da smo pobedili, da li zbog te velike pauze od 12 godina. Pevač, harizma, taj huk koji se stvori je nešto što treba da zvuči evrovizijski - rekla je Leontina Vukomanović.

Da li smo poslali najboljeg?

- Možda moj ukus nije merodavan, ali da sam ja bila na mestu žirija ja ne bih birala na osnovu sopstvenog ukusa - rekla je Leontina.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Kakav je bio nastup?

- Nastup je bio odličan. Mi danas imamo jedan ozbiljno referentni festival, on ozbiljo izgleda. Ja se sećam svih tih Europesmi i Europjesmi kada su budžeti i uslovi bili mnogo skromniji, sa puno truda i iznenađenjima. Sećam se Željkovog dolaska u Instanbul, ja imam brdo tih nekih anegdota. Ja sam oduševljen tehnološkim razvojem, što se tiće prenosa, estetike - rekao je Darko Kamarit.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Leontini je zasmetalo to što je mnogo naglasaka pogrešno napravljenih u 80 odsto numera i kao da deca ne znaju kako se izgovara srpski jezik. To je stvar koja bi trebalo da se koriguje od strane urednika. 

Da li treba ubaciti neki naš motiv ili političku poruku u pesmu? Pesma "Lane moje" je pesma sa kojom se vraćamo na evrovizijsku scenu posle pauze od 12 godina, posle ratova i haosa u kom smo živeli, a da li je tada postojalo neko političko opterećenje?

- Nikakvo opterećenje, tada smo pravili pesmi uz ljubavi, to se čuje u svakoj noti, čuje se ta elegancija. Bilo je drugačije vreme, muzika, kao i publika - rekla je Leontina.

Komentari i društvene mreže

- Ranije je bilo mirnije vreme, nije bilo društvenih mreža, ni mogućnost komentara koji te skrenu sa jedne na drugu stranu, pa ako nisi stabilna ličnost ode ti dođavola. Mi smo u Istanbul otišli u nepoznato - rekla je Duška Vučinić.

 

 

 

Ostavite komentar