Kultura > Muzika

Ako volite ROMSKU MUZIKU: Ođila večeras u Kapetan-Mišinom zdanju

Od svog formiranja sastav izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku za koju su dobili mnogobrojna priznanja i pohvale

Autor: K1 info

22/09/2022 > 13:31

podeli vest:

Ako volite ROMSKU MUZIKU: Ođila večeras u Kapetan-Mišinom zdanju
Foto: Promo


Čuvena gupa Ođila održaće koncert u Beogradu večeras, 22. septembra, od 20.30 časova u okviru serije muzičkih nastupa pod nazivom "Atrium Sessions" u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja, u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF. Ovaj koncert prvobitno je bio najavljen za 8. septembar, ali je pomeren zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Od svog formiranja Ođila izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra "Romen" iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova "Cigani lete u nebo", "Moja slatka umiljata zver” i sl.

Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma, od čega dva zlatna. Na trećem je zabeležena muzika iz filmova "Tamna strana sunca", "Drugi čovek" i "Osmi dan u nedelji", u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. U istom periodu, Ođila je osvojila i nagradu "Orfej" za najbolji album po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu ("Solniška") na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

Foto: Promo

Ođila

Ođila je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama regiona. Zapažene koncerte grupa je imala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je nastupao u ovom teatru od njegovog osnivanja.

Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe Gipsy Kings. Ođila se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (Južna Koreja, Singapur).

Ulaznice se mogu nabaviti onlajn putem sajta tickets.rs, kao i na Ticket Vision prodajnim mestima po jedinstvenoj ceni od 1.500 dinara.

Foto: Promo

 

 

 

 

Ostavite komentar