Kultura > Muzika

Treći put u četiri godine: Francuska ponovo POBEDILA na Dečjoj pesmi Evrovizije

Pobednica Dečje pesme Evrovizije je Zoe Klauzur koja je predstavljala zemlju domaćina Francusku

Izvor: K1info/rts.rs

26/11/2023 > 20:38

podeli vest:

Treći put u četiri godine: Francuska ponovo POBEDILA na Dečjoj pesmi Evrovizije
Foto: Youtube PrintScreen/Junior Eurovision Song Contest


Dečja pesma Evrovizije održana je u Nici, a u konkurenciji 16 zemalja, pobedila je Francuska, čija je predstavnica Zoe Klauzur osvojila 228 poena. To je treća pobeda Francuske na ovom takmičenju.

Reč je o trećoj pobedi Francuske za četiri godine, pošto je prvi put ta zemlja pobedila 2020. godine, a drugi put prošle godine.

Drugo mesto zauzela je Španija, a na trećem mestu je Jermenija.

Rezultate takmičenja zajednički je odlučio žiri iz svih zemalja koje se takmiče i glasovi gledalaca iz celog sveta koji su za svoje favorite glasali onlajn.

Srbija ove godine nije učestvovala – prvi put od 2014. godine, a od država bivše Jugoslavije takmičila se samo Severna Makedonija. Prvo učešće na takmičenju zabeležila je Estonija.

Dečja pesma Evrovizije održava se od 2003. godine. Prvi pobednik je bila Hrvatska, a najviše pobeda imaju Gruzija i Francuska, čiji su predstavnici trijumfovali po tri puta.

Do sada je samo Poljskoj pošlo za rukom da zabeleži dve uzastopne pobede 2018. i 2019. godine.

Srbija je kao nezavisna država prvi put učestvovala 2006. godine, a najbolji rezultat je treće mesto koje su predstavnici naše zemlje zauzeli dva puta – Nevena Božović 2007. i Sonja Škorić 2011. godine.

Ostavite komentar