Kultura > Muzika

MAJSKI TRIO koncertom na Kolarcu OTVORIO jubilarni ČELO FEST

Festival traje do 14. novembra, kada ga zatvara besplatnim koncertom u Domu vojske ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički“

Izvor: K1info/Tanjug

08/11/2023 > 09:45

podeli vest:

MAJSKI TRIO koncertom na Kolarcu OTVORIO jubilarni ČELO FEST
Foto: Belkisa Abdulović


Majski trio, kog predvodi violončelista Miša Majski, koncertom u Kolarčevoj zadužbini otvorio je "Čelo fest", zasluživši višeminutne aplauze i ovacije.

Na početku programa, violinista Saša Majski i pijanistkinja Lili Majski izveli su "Tri romanse za violinu i klavir", op. 22 Klare Šuman (1819-1896), a violončelista Majski im se pridružio za Klavirski trio broj 1 u h duru Johanesa Bramsa (1833-1897).

Publika je na Kolarcu mogla da čuje i Romanse i transkripcije za violončelo i klavir Sergeja Rahmanjinova (1873-1943), a Majski trio je koncert završio Klavirskim triom br. 2 u e molu, op. 67 Dmitrija Šostakoviča (1906-1975).

Miša Majski ranije je izjavio za Tanjug da se oseća lepo što je njegov trio deo "Čelo festa", kao jednog u narastajućem broju svetskih festivala i kongresa posvećenih violončelu.

Govoreći o tehnici violončela, Majski je ocenio da "samo sviranje nije toliko važno", već svakodnevno se podsećati da "violončelo ili bilo koji drugi instrument radi samo ono za što je predviđeno, kao sredstvo koje nam pomaže da postignemo krajnji cilj - a to je muzika, ne obratno". 

- Nikad ne treba koristiti muziku da pokažeš koliko dobro sviraš svoj instrument. Opasno je i pogrešno kad se promene prioriteti i iznenada muzika postaje sekundarna - naveo je Majski.

 

Jubilarni "Čelo fest", pod sloganom "Dvadeset godina avantura", u organizaciji Centra beogradskih festival,  trajaće do 14. novembra, kada će biti zatvaoren besplatnim koncertom u Domu vojske Umetničkiog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički“.

Pod upravom dirigenta Radeta Pejčića nastupiće i violončelisti Vuk Mladenić, Kristina Antić, Vukašin Nikolić, Željko Tamburić, Relja Mitrović, Duša Jovanović i Petra Miljković, a na programu su dela Dvoržaka i Čajkovskog. 

Ostavite komentar