Kultura > Muzika

Džimi Pejdž izveo ZABRANJENI INSTRUMENTAL "RUMBLE" na uvođenju LINKA REJA u Kuću slavnih rokenrola

Rumble je bio žargonski izraz ta tuču bandi, a strahovalo se da bi oštar zvuk u pesmi značio veličanje maloletničke delikvencije

Izvor: K1info

06/11/2023 > 20:12

podeli vest:

Džimi Pejdž izveo ZABRANJENI INSTRUMENTAL "RUMBLE" na uvođenju LINKA REJA u Kuću slavnih rokenrola
Foto: Tanjug/Andy Kropa/Invision/AP


Nekadašnji gitarista rock sastava Led Zeppelin, Džimi Pejdž, odao je počast svom muzičkom idolu, pokojnom Linku Reju, izvođenjem njegove klasične instrumentalne pesme "Rumble".

Ova pesma postala je prva instrumentalna kompozicija koja je bila zabranjena na pojedinim radio stanicama jer je 'rumble' bio žargonski izraz ta tuču bandi, a strahovalo se da bi oštar zvuk u pesmi značio veličanje maloletničke delikvencije.

Međutim, ovo je dovelo do toga da su Igi Pop, Pit Taunzend, Mark E. Smit i Džimi Pejdž naveli "Rumble", sa njenim bogatim reverbom, kao razlog zbog kojeg su počeli da se bave muzikom.

Pejdževa izvedba na ceremoniji u Kući slavnih rokenrola usledila je nakon video omaža Linku Reju, uključujući poruke pokojnih gitarskih heroja Džefa Beka i Robija Robertsona. Član Led Zeppelina je zatim prišao publici sa svojom dvovratnom Gibson SG gitarom i zabavljao prisutne pesmom, na ceremoniji dugoj skoro četiri i po sata.

U dokumentarnom filmu "It Might Get Loud" iz 2008. godine, Džimi Pejdž se nije libio da svira "vazdušnu gitaru" kako bi pokazao koliko ga ova pesma očarava.

- Kao klinac sam slušao bilo šta sa gitarom, sve što se sviralo i sve te različite muzičke pristupe, ali prvi put kad sam čuo "Rumble", to je bilo nešto što je imalo toliko dubok stav - rekao je Pejdž.

Link Rej je bio opisan od strane Džona Lenona kao jedna od "dve velike nepoznanice rokenrola", pored Džina Vinsenta.

"Rumble" je korišćen kao zvučna podloga u brojnim filmovima i TV emisijama, kao što su "Top Gear", "The Warriors", "Independence Day", "The Sopranos", a među najpoznatijim je scena sa Džonom Travoltom i Umom Turman u restoranu iz Tarantinovog ostvarenja "Pulp Fiction".

Link Rej, koji je preminuo 2005. godine, posthumno je primljen u Kuću slavnih rokenrola zajedno sa izvođačima kao što su Rage Against the Machine, Vili Nelson, Šeril Krou, Kejt Buš, Misi Eliot, Džordž Majkl i The Spinners.

Ostavite komentar