Kultura > Muzika

Gitarski virtuoz Vlatko Stefanovski i folklorni ansambl Tanec uskoro na Kolarcu

Jedinstveni fusion Vlatka Stefanovskog i Taneca, 2 najpoznatija makedonska muzička brenda, garantuju nezaboravan scenski spektakl u Beogradu

Autor: K1 info

08/09/2022 > 08:46

podeli vest:

Gitarski virtuoz Vlatko Stefanovski i folklorni ansambl Tanec uskoro na Kolarcu
Foto: Kolarčeva zadužbina/Promo


Vlatko Stefanovski i Tanec, nacionalni folklorni ansambl Severne Makedonije, nastupaju u Kolarcu 25. septembra od 20 sati.

Vlatko Stefanovski je u svojoj gotovo pet decenija dugoj karijeri više puta nastupao s Tanecom u Makedoniji i inostranstvu. Te saradnje uvek ističe kao posebno značajne i inspirativne za svoju muziku, ali i za makedonsku kulturu u celinii. Folklorni motivi su, rekli bismo, neizostavan i dominantan element njegove muzike, pa je ova saradnja s Tanecom, koja se dogodila u jesen 2021. godine u obliku koncertnog albuma objavljenog na DVD-u, bila logičan korak napred nakon njihovih dosadašnjih jednokratnih zajedničkih nastupa.

Foto: ATA Images

Vlatko Stefanovski

Zbog visokog ugleda orkestra Tanec i gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog, kao kompozitor/aranžer obrada folklornih tema angažovan je Damir Imeri, vrhunski makedonski instrumentalista i autor. Njemu je povereno da muzičko spoji ova dva izvođača na dostojanstvenom, jednako vrhunskom nivou.

Kombinacija se pokazala uspešnom i ovaj prestižni muzički projekat niže izvanredne koncerte. Osim premijernog nastupa na "Jesenskom muzičkom festivalu" u Skoplju, Stefanovski i Tanec su dosad uspešno nastupali na poznatom mariborskom festivalu LENT u Sloveniji, kao i na prestižnim letnjm pozornicama u Makedoniji, u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee u Bitoli i u antičkom teatru u Ohridu.

Publika svih ovih koncerata jednoglasna je da su Stefanovski i Tanec konačno spojili dva makedonska brenda u jedan veliki scenski spektakl. Posebno za ovaj projekat izvođeni su antologijski plesovi "Pelistersko", "Kasapsko oro", "Sitna lisa", "Postupano", "Kalajdžsko", "Pajduško" i nezaboravne melodije "Eleno, ćerko", "Jano, mori, sevdalino" u novim aranžmanima Damira Imerija.

Foto: ATA Images

Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski jedan je od najznačajnijih jazz-rock gitarista ovog dela Evrope. Njegova maestralnost seže u melodije koje malo ko može da odsvira upravo zbog njegovih kombinacija etno jazza, rock-a, jazz fusion-a i blues-a. Stefanovski je poznat po brojnim projektima, počevši kao jedan od osnivača i dugogodišnji član grupe Leb i sol, zatim kao samostalni muzičar i filmski kompozitor, kao i po saradnjama s Miroslavom Tadićem i sastavom V3 Trio.

Tanec, nacionalni folklorni ansambl Severne Makedonije, prvi je profesionalni folklorni ansambl u Makedoniji, osnovan 1949. godine s ciljem prikupljanja i negovanja makedonskih tradicionalnih pesama i plesova, narodnih nošnji i muzičkih instrumenata te predstavljanja bogate kulturne riznice makedonskog naroda kroz vrhunski muzički izraz. Naziv ansambla Tanec značenjem simbolizira makedonski narodni ples. Tanec je dosad nastupio na više od 5000 koncerata i festivala, pred punim koncertnim dvoranama u Njujorku, Sidneju, Melburnu, Tel Avivu, Rimu, Parizu, Londonu, Montrealu, Torontu i brojnim drugim svetskim prestonicama.

Foto: Kolarčeva zadužbina/Promo

 

Ostavite komentar