Kultura > Muzika

Zvuci kvantnih kompjutera i POMERANJA ATOMA na Duality hibridnim klavirima

LP Duo započeo koncertnu turneju u okviru umetničko-naučnog projekta "Beyond Quantum Music"

Autor: K1 info

09/09/2022 > 19:47

podeli vest:

Zvuci kvantnih kompjutera i POMERANJA ATOMA na Duality hibridnim klavirima
Foto: Laslo Antal


Koncertom u okviru Kaleidoskopa kulture (Novi Sad 2022), u nedelju 4. septembra LP Duo je započeo koncertnu turneju umetničko-naučnog projekta "Beyond Quantum Music", nakon čega slede nastupi na festivalu Ars Electronica (Linc, 9.septembra), u Splitu (19.septembra) i Beogradu (3.oktobra).

LP Duo su u okviru Kaleidoskopa kulture premijerno predstavili nove originalne autorske kompozicije koje su nastale u okviru umetničko-naučnog projekta "Beyond Quantum Music", a tokom rezidencijalnog boravka na Tehničkom univerzitetu u Delftu (Holandija).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LP Duo (@lpduo)

 

Sonja i Andrija su u ovom periodu imali priliku da sarađuju sa najistaknutijim kvantnim fizičarima i mirkobiolozima iz celog sveta, uključujući i naučnike sa univerziteta u Oksfordu i Kopenhagenu. Zvuke kvantnih kompjutera i pomeranja atoma publika će biti u prilici da čuje pod plaštom već prepoznatljivog muzičkog jezika koji će LP Duo izvesti na inovativnim instrumentima - Duality hibridnim klavirima. Radi se o projektu koji su Sonja i Andrija razvijali u okviru svoje istoimene kompanije u saradnji sa inženjerima ugledne američke firme HTEC a uz podršku Fonda za inovacionu delatnost.

Projekat "Beyond Quantum Music" je produžetak pionirskog evropskog projekta "Quantum Music", započetog 2015. godine sa idejom istraživanja zvuka i muzike kvantnog sveta kroz dijalog i eksperimente muzičara, kvantnih fizičara i elektroinženjera. Nosilac projekta je Muzikološki Institut SANU.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LP Duo (@lpduo)

 

Nakon Novog Sada, LP Duo će projekat predstaviti i na čuvenom festivalu Ars Elektronica u Lincu, a potom i na koncertima u Beogradu i Holandiji.

LP Duo su u prethodne dve godine bili izuzetno inspirisani pa je nedavno objavljen i njihov novi album "Dead Sea" u izdanju najveće svetske izdavačke kuće za klasičnu muzike, Universal Music, čiji su Sonja i Andrija ekskluzivni artisti. Nakon albuma "Duality" (2019) i spajanja naizgled nespojivih svetova, "Dead Sea" je album koji nastaje i komunicira kroz dodir sa najfinijim unutrašnjim doživljajima i emocijama. 

Ostavite komentar