Kultura i umetnost > Muzika

AFIRMACIJA našeg stvaralaštva u SVETSKOM kontekstu: Savremeni SRPSKI džez umetnici na 39. Beogradskom džez festivalu

Na devetom srpskom showcase programu 25. oktobra u DOB-u nastupiće Viktor Tumbas kvintet, Jovan Milovanović kvartet i Miloš Čolović trio

Izvor: K1info

21/09/2023 > 10:26

podeli vest:

AFIRMACIJA našeg stvaralaštva u SVETSKOM kontekstu: Savremeni SRPSKI džez umetnici na 39. Beogradskom džez festivalu
Foto: Pixabay.com


Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival.

Pod sloganom "JAZZSCAPES", najstarija srpska džez manifestacija povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim!

Beogradski džez festival posebnu pažnju posvećuje promociji savremene srpske džez scene, sa naglaskom na koncertnom predstavljanju novih autorskih projekata najkreativnijih domaćih džez umetnika. Od 2005. godine (kada je festival posle 15 godina pauze obnovljen) do danas u glavnom programu manifestacije nastupilo je preko 60 sastava iz raznih krajeva zemlje, kao i dijaspore, pretežno iz mlađe ili srednje generacije džez muzičara, čime je festival bio i važan promoter Novog srpskog džez talasa.

Foto: press promo

 

Srpski showcase ustanovljen je 2015. godine, sa željom da se u okviru jedne programske večeri domaćoj publici i medijima, kao i inostranim džez kritičarima koji festival tradicionalno posećuju u velikom broju, skrene posebna pažnja na visok umetnički nivo i raznovrsne kreativne postupke u savremenom srpskom džezu. Showcase je omogućio domaćim umetnicima da se predstave na istoj bini kao i brojni velikani svetskog džeza, afirmišući naše stvaralaštvo u svetskom kontekstu. Beogradski džez festival je posebno ponosan što je brzo prepoznao potencijal Novog srpskog džez talasa, a danas u velikoj meri doprinosi njegovoj domaćoj i međunarodnoj afirmaciji: time najstarija i najuglednija međunarodna džez manifestacija u našoj zemlji zaokružuje jedan od važnih aspekata svoje kulturne misije.

Na devetom srpskom showcase programu, 25. oktobra 2023. od 22.30 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda, nastupiće Viktor Tumbas kvintet, Jovan Milovanović kvartet i Miloš Čolović trio.

SRPSKI SHOWCASE #9 NA 39. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU
25. oktobar 2023. od 22.30h / Dom omladine Beograda, Amerikana

Viktor Tumbas kvintet (Srbija)

Viktor Tumbas - vokal
Stevan Milijanović - klavir
Luka Malko - gitara
Miroslav Šarbanović - kontrabas
Aleksa Milijanović - bubnjevi

Viktor Tumbas (vokal) školovao se Somboru, Subotici i Beogradu, gde je diplomirao na Katedri za džez i popularnu muziku FMU. Već kao tinejdžer nastupao je na džez festivalima u Subotici i Novom Sadu. Bio je član sastava Oktatonik i gost na nastupima VH Banda. Počev od 2019. godine vodi svoj sastav sa kolegama sa studija. Ambiciozno debi ostvarenje "Depths" (džez kvintet i kamerni orkestar Muzikon, aranžmane je pisao Vladimir Nikolov) u izdanju Sekuoia Records izlazi neposredno pred festival, predstavljajući Tumbasa kao velikog sledbenika popularnog Hozea Džejmsa.

Foto: Ilija Pejoski

Viktor Tumbas kvintet
Jovan Milovanović kvartet (Srbija)

Jovan Milovanović - gitara
Kristijan Mlačak - tenor i sopran saksofon
Milan Nikolić - kontrabas i električni bas
Aleksandar Cvetković Drama - bubnjevi

Jovan Milovanović diplomirao je džez kompoziciju na Berkli koledžu u Bostonu početkom dvehiljaditih, ali se muzikom nije ozbiljnije bavio do pre nekoliko godina. Njegov debi album "Away From You" (Shifting Paradigm Records, Mineapolis) bio je među najupečatljivijim srpskim džez izdanjima u 2022. godini. Poseban utisak izaziva Jovanov autorski potencijal: teme su lepo oblikovane i pamtljive, gruv pokretljiv ali odmeren, gitarski akordi pružaju toplo okruženje za razvoj dopadljivih ideja. Kompetencija muzičara čini uzbudljivim i segmente improvizacije, u maniru postbapa.

Foto: Vladan Cvetković

Jovan Milovanović kvartet
Miloš Čolović trio (Srbija)

Andreja Hristić - klavir
Miloš Čolović - kontrabas
Miloš Grbatinić - bubnjevi

Kontrabasista Miloš Čolović diplomirao je na Džez akademiji u Gracu, te upisao master studije u Beču. Bio je među finalistima takmičenja kontrabasista u Pragu, polufinalista takmičenja Međunarodnog udruženja basista u Blumingtonu (Indijana/SAD), kao i dobitnik nagrade "Mihajlo Miša Blam" za najperspektivnijeg mladog džez muzičara u Srbiji. Osim trija sa muzičarima iz Srbije član je i kolektiva Soothsayer u Austriji. Glavne saradnje: Dina De Rouz, Sofija Knežević, Jure Pukl, Hauard Kertis, Renato Kiko, Mario Gonci, Džim Rotondi, Maks Kočetov, između ostalih.

Foto: Lucija Novak

Miloš Čolović

 

Ostavite komentar