Kultura > Muzika

OSNIVAČ časopisa Rolling Stone Jan Vener IZBAČEN iz odbora Kuće slavnih rokenrola, VREĐAO ŽENE I CRNE MUZIČARE

Ova odluka usledila je posle intervjua u kojem je izneo komentare za koje se smatralo da omalovažavaju žene i crne muzičare

Izvor: K1info/Tanjug

18/09/2023 > 09:26

podeli vest:

OSNIVAČ časopisa Rolling Stone Jan Vener IZBAČEN iz odbora Kuće slavnih rokenrola, VREĐAO ŽENE I CRNE MUZIČARE
Foto: Tanjug/Evan Agostini/Invision/AP, File


Suosnivač časopisa Rolling Stone i Kuće slavnih rokenrola Jan Vener, izbačen je iz upravnog odbora te Fondacije nakon rasističkih i mizoginih komentara u intervjuu za The New York Times.

"Jan Vener je izbačen iz Upravnog odbora Fondacije Kuća slavnih rokenrola", navodi se u saopštenju Fondacije.

Povodom objavljivanja svoje nove knjige "The Masters", koja sadrži intervjue sa muzičarima Bobom Dilanom, Džerijem Garsijom, Mikom Džegerom, Džonom Lenonom, Brusom Springstinom, Pitom Taunsendom i Bonom Voksom, Vener je na pitanje zašto nije intevjuisao žene ili crne muzičare, odgovorio da "oni jednostavno nisu artikulisani na tom nivou".

- Nije da su neartikulisani, ali idite na duboki razgovor sa Grejs Slik ili Dženis Džoplin... Znate, Džoni Mičel nije bila filozof rokenrola. Ona, po mom mišljenju, nije prošla taj test - rekao je Vener za njujorški list.

- O crnim umetnicima... znate, Stivi Vonder, genije, zar ne? Pretpostavljam da kada koristite reč tako širokog pojma kao što su "majstori", greška je u upotrebi te reči. Možda Marvin Gej ili Kertis Mejfild? Mislim, jednostavno nisu artikulisali na tom nivou - rekao je Vener.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jann Wenner (@j_wenner1988)

On je u intervjuu rekao da očekuje reakciju javnosti.

- Samo radi odnosa s javnošću, možda je trebalo da odem i pronađem jednog crnog muzičara i jednu ženu umetnika da ih uključim ovde, a koji nisu bili u skladu sa istim istorijskim standardom, samo da bih sprečio ovakvu vrstu kritike - dodao je.

Vener se kasnije izvinio "od srca zbog tih napomena" preko svog izdavača Little, Brown and Company, a knjigu je opisao kao zbirku intervjua koji odražavaju vrhunske tačke njegove karijere.

- One ne odražavaju moje poštovanje i divljenje prema bezbrojnim kultnim umetnicima koji su promenili svet i čiju muziku i ideje poštujem i slaviću i promovisati dok sam živ - rekao je Vener za USA Today.

- Potpuno razumem zapaljivu prirodu loše odabranih reči i duboko se izvinite i prihvatite posledice - naveo je Vener.

Vener je bio suosnivač časopisa Rolling Stone 1967. i njegov urednik i direktor do 2019.

Takođe je suosnivač Kuće slavnih rokenrola, koja je pokrenuta 1987. godine.

Ostavite komentar