Kultura > Muzika

Aleksandra Rakočevič za Reflektor: Svetska zvezda AIDA GARIFULINA 8. septembra u programu "Opera na vodi"

Nju svetska operska kritika opisuje kao najlepši lirski glas svetske operske scene

Izvor: K1info/Tanjug

06/09/2023 > 18:01

podeli vest:

Aleksandra Rakočevič za Reflektor: Svetska zvezda AIDA GARIFULINA 8. septembra u programu "Opera na vodi"
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gošća nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bila je Aleksandra Rakočevič iz organizacije umetničke manifestacije na otvorenom "Opera na vodi" koja se ove godine održava 8. i 9. septembra na platou iza zgrade Geozavoda u Beogradu.

Rakočević je napomenula da će beogradska publika imati prilike da vidi i čuje  Aidu Garifulinu jedan od najznačajnijih mladih soprana svetske operske scene.

- Prvog dana na programu je Đakomo Pučini, jedan od najvećih kompozitora italijanske opere. Garifulina će oživeti na sceni Mimi jednu od junakinja Pučinijeve opere "Boemi" uz našeg slavnog baritona Željka Lučića, tenora Matea Romu, u pratnji hora, solista i baleta Nacionalne opere iz Temišvara. Reč je pravoj filmskoj priči o strasti, ljubavi i pohlepi, u spektakularnom operskom ambijentu na otvorenom. Dirigent ovog specijalnog izvođenja biće maestro Dejan Savić - rekla je Rakočević.

Dodala je da će publika videti i performere iz Italije koji će se iz neba spustiti na plato iza zgrade Geozavoda u programu pod nazivom "Molekul šou". 

Aida Garifulina je između ostalog delila scenu sa čuvenom pop zvezdom Robijem Vilijamsom i tenorom Andreom Bočelijem. Garifulinu svetska operska kritika opisuje kao najlepši lirski glas svetske operske scene.

Rakočević ističe da će druge večeri manifestacije "Opera na vodi" pred beogradskom publikom nastupiti Simfonijski orkestar i Hor RTS.

- Na programu je muzika iz holivudskih blokbastera, kao što su James Bond 007, John Williams Stars Wars, Game of Thrones, Pink Panter - rekla je ona.

Za nju nema dileme da je najveće iskušenje na organizacionom planu manifestacije bilo da se osmisli kvalitetan program koji Beograd zaslužuje.

- Ekonomija i turizam u Beogradu su sve bolji. To nas obavezuje da pred publiku dovedemo najbolje umetmnika iz inostranstva i sa domaće scene. Ove godine testiramo novu tehniku koja će publici i protagonistima manifestacije "Opera na vodi" obezbediti izuzetan zvuk. Postavićemo po prvi put montažni anfiteatar koji će pretvoriti ceo plato iza zgrade Geozavoda u čarobnu opersku scenu - rekla je ona. 
 

Ostavite komentar