Kultura > Muzika

Coldplay na SUDU: Bivši menadžer POTRAŽUJE 12 miliona dolara NEISPLAĆENE PROVIZIJE za neobjavljene albume

Dejv Holms tvrdi da je ugovor koji pokriva neobjavljeni deseti i jedanaesti album benda važeći i traži odštetu ili "isplatu razumne naknade"

Izvor: K1info

02/09/2023 > 17:18

podeli vest:

Coldplay na SUDU: Bivši menadžer POTRAŽUJE 12 miliona dolara NEISPLAĆENE PROVIZIJE za neobjavljene albume
Foto: Tanjug/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Bivši menadžer engleskog sastava Coldplay tužio je bend za više od 10 miliona funti (12 miliona dolara) zbog neisplaćene provizije.

Variety je prošlog meseca prvi objavio vest da se Dejv Holms, koji je bio menadžer benda više od 20 godina, razišao sa rokerima i pokrenuo sudski postupak.

Dokumenti podneti na sudu sada bacaju svetlo na ono što je izazvalo spor. Holms u svom podnesku navodi da je bend odustao od obećanog ugovora u vezi sa njihovim desetim i jedanaestim albumom, za koje je menadžeru trebalo da bude plaćena provizija.

Prema tužbi, grupi koju predvodi frontmen Kris Martin plaćen je avans od 35 miliona funti (44 miliona dolara) za njihov još neobjavljeni deseti album i 30 miliona funti (38 miliona dolara) za jedanaesti i dvanaesti album, od kojih je Holms trebalo da dobije proviziju. Prema prethodnom ugovoru plaćeno mu je između 8% i 13% provizije za osmi i deveti album "Everyday Life" i "Music of the Spheres".

Pored upravljanja logistikom za pripremu i snimanje albuma, počevši od planiranja budžeta i organizacije snimanja u Londonu, Aspenu i Jamajci, kao i komunikaciju sa producentom Maksom Martinom i licenciranjem semplova, Holms u svojoj tužbi navodi da je takođe radio na turnejama benda, uključujući one u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Aziji.

On tvrdi da su, osim što su prekršili ugovor o produženju, članovi benda pokušali da ga degradiraju sa mesta menadžera na poziciju šefa turneje.

Holms zahteva da britanski sud donese odluku da je ugovor koji pokriva deseti i jedanaesti album važeći i da naloži isplatu provizije. Alternativno, on traži odštetu ili "isplatu razumne naknade" za dosadašnji angažman na albumima.

Holmsovi podnesci takođe otkrivaju da su, u pismima koji su prethodili njegovoj tužbi, članovi benda zapretili da će podneti protivtužbu.

U izjavi za Variety, predstavnik benda je rekao:

- Holmsov menadžerski ugovor sa bendom Coldplay završio se krajem 2022. godine, nakon čega je odlučeno da ne započnu novi. Sada se stvar nalazi u rukama advokata benda.

Fil Šerel, koji zastupa Holmsa, kaže za Variety:

- Dejv Holms je uspešno vodio Coldplay više od 22 godine, usmeravajući ih da postanu jedan od najuspešnijih bendova u istoriji muzike. Sada Coldplay odbija da ispoštuje ugovor i isplati Dejvu ono što mu pripada.

Ostavite komentar