Kultura > Muzika

Kompozitorka ANA KRSTAJIĆ za Reflektor: Album "Gorske oči" je INSPIRISAN jezerima Durmitora

Album je na neki način meditativan u stilskom smislu i bavi se protokom vremena, ocenila je umetnica

Izvor: K1info/Tanjug

01/09/2023 > 16:19

podeli vest:

Kompozitorka ANA KRSTAJIĆ za Reflektor: Album "Gorske oči" je INSPIRISAN jezerima Durmitora
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je kompozitorka Ana Krstajić koja je govorila o svom albumu "Gorske oči" i radu na muzici za predstavu "Gubitnik".

Krstajić je rekla da je prethodnih nekoliko godina između projekata stvarala nešto samo za sebe i da je rezultat album "Gorske oči".

- Nisam mogla drugačije da napravim album zbog prezasićenog vremena od različitih poslova. To je dugogodišnje iskustvo koje se spojilo u album - navela je muzičarka.

Album "Gorske oči" inspirisan je glečerskim jezerima na Durmitoru, a Krstajić dodaje da je pokušala da ozvuči "taj mir i usporeni protok vremena, koji fali u svakodnevnom životu".

- Zbog toga je album na neki način meditativan u stilskom smislu i bavi se protokom vremena. Pokušavam da prikažem lepotu netaknute prirode i odnos čoveka sa prirodom - koliko se menjamo ako smo u takvoj ili gradskoj sredini - rekla je Krstajić.

Album je nedavno promovisan u Žabljaku, odakle je poreklom Krstajić, koja je uživala, jer su joj došli baka i deka, i prvi put je nastupala na otvorenom, u predivnom ambijentu.

Prema njenim rečima, tradiconalni izraz je nesvesni deo stvaralaca sa naših prostora, i kao takav je utkan i u njen muzički jezik.

- Specifično za album je da sam bila preopterećena malo površnijim stvarima, jer je takav svet, i u tom smislu je muzika minimalistička, ambijentalna u odnosu na moje ranije radove. Mogu se čuti uticaji tradicionalne i zapadne muzike, a većina je napisana za gudače, koji me jako inspirišu - istakla je Krstajić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na "Gorskim očima" su sarađivali violončelista Nemanja Stanković, violinistkinja Miljana Popović i gudački orkestar Fames Project iz Severne Makedonije, dok će joj na beogradskoj promociji u oktobru biti kao i na albumu gosti "čuveni naši klasni muzičari, to će biti iznenađenje".

Govoreći o radu na predstavi "Gubitnik" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), Krstajić je rekla da je prijateljica sa rediteljkom Natašom Radulović i da su projekat nekoliko godina razvijale dok nisu uspele da dobiju pozitivan odgovor pozorišta da to izvedu.

Ona ocenjuje da je "Gubitnik" retka predstava koja se bavi jednom temom gde je muzika u fokusu, i prikazuje "sve što je iza umentika na sceni, što se ne vidi u prvom planu, sav rad, nesigurnosti, svakakve misli".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Imala sam veliki zadatak da Bahove "Goldberg varijacije" presviram u stolu (pijaniste) Glena Gulda (Glenn Gould 1932-1982). Što je naravno nemoguće. Tako da sam nekim savremenim tehnologijama uspela da se približim njegovom stilu. Kroz taj proces sam još više naučila koliko je bio genijalan i ta muzika fascinantna - rekla je kompozitorka.

Proces rada na "Gubitniku" je bio edukativno iskustvo, i Krstajić ističe da je porasla kao umetnik i čovek, kao što su svi uključeni u to napredovali.

Upitana za predstojeće projekte, Krstajić je pomenula film "Što se bore misli moje" reditelja Milorada Milinkovića, sa premijerom na Filmskim susretima u Nišu, počinje rad u JDP-u sa rediteljem Stefanom Gajićem i drugo.

Ostavite komentar