Kultura > Muzika

Pixes se posle 33 godine vratili u Beograd i održali sjajan koncert na kišnom Tašu

Uticajni američki alternativni sastav Pixies nastupio je sinoć pred nekoliko hiljada posetilaca na stadionu Tašmajdan

Autor: Tanjug

30/08/2022 > 07:47

podeli vest:

Pixes se posle 33 godine vratili u Beograd i održali sjajan koncert na kišnom Tašu
Foto: Tanjug/Zoran Stanić


Ni povremena kiša nije sprečila posetioce da uživaju i da aplauzima, upaljenim mobilnim telefonima i pevanjem isprate dugoočekivani nastup benda kog predvodi autor, pevač i gitarista Blek Frensis.

Bend iz Bostona je na početku karijere svirao jedini put u Beogradu i Srbiji u Studentskom kulturnom centru 1989, dok je koncert na Tašu održan iz trećeg pokušaja nakon pandemijskih odlaganja 2020. i 2021. godine.

Uz odličan zvuk, Pixies su isporučili niz njima svojstvenih gitarskih bučnih i melodijski "pomerenih" pesama, od onih sa početaka rada poput "Bone Machine", "Caribou", "Isla de Encanta" i "Gigantic".

Frensis, gitarista Džo Santijago, bubnjar Dejvid Lovering i basistkinja Paz Lenčantin su stigli i do nedavnih singlova "Human Crime" i "There"s Moon On", koji najavljuju predstojeći album "Doggerel".

Foto: Tanjug/Zoran Stanić

 

Bend se dosta zadržao na albumima sa kojima je stekao širu popularnost u svetu - "Doolittle" (1989) i "Bosanova" (1990) - isporučivši sa njih, između ostalih, "Gauge Away", "Monkey Gone To Heaven", "Wave of Mutilation", "Rock Music" i "Havalina".

Poslovično suzdržani na pozornici, Frensis i ostali nisu se obraćali posetiocima, a svirka je glatko tekla od sigurnih izvođenja kao u poletnoj i raspevanoj "Here Comes Your Man" do pomalo nezgrapnih "Debaser" ili "Velouria".

U drugoj polovini dvočasovnog koncerta Frensis se prihvatio akustične gitare i izveo između ostalih usporeniju inačicu "Wave of Mutilation" i "Where Is My Mind?", čiji je refren zdušno pevao čitav stadion.

Pixies su sa Taša ispraćeni višeminutnim ovacijama publike, koja je dozivala neuspešno bend i nakon što su upaljena svetla i puštena odjavna muzika.

 

Ostavite komentar