Kultura > Muzika

MARK NOFLER o svirci DŽEFA BEKA na "Private Dancer": To je DRUGI NAJRUŽNIJI gitarski solo na svetu

Kada je snimio demo, Nofler je shvatio da "Private Dancer" nije za muškog izvođača i ponudio ju je Tini Tarner

Izvor: K1info

14/08/2023 > 19:03

podeli vest:

MARK NOFLER o svirci DŽEFA BEKA na "Private Dancer": To je DRUGI NAJRUŽNIJI gitarski solo na svetu
Foto: Instagram/markknopfler


Mark Nofler, koji je 12. avgusta proslavio 74. rođendan, spada među najpoznatije rock zvezde osamdesetih. On je 1985. objavio "Brothers in Arms" sa svojim bendom Dire Straits, jedan od najuspešnijih albuma te dekade.

Ali Nofler je zaslužio svoje mesto u mejnstrim pop eliti zapravo godinu dana pre nego što se "Brothers in Arms" našao na policama, zahvaljujući numeri "Private Dancer" i saradnji sa Tinom Turner.

Kao naslovna pesma povratničkog albuma Tine Tarner iz 1984. godine, "Private Dancer" je dovela pevačicu u centar pažnje zajedno sa numerom "What's Love Got To Do With It".

Nofler je originalno komponovao pesmu za album "Love Over Gold" (1982) grupe Dire Straits, ali je shvatio da ne bi bilo prikladno da peva stihove "Private Dancer". Zbog ovoga je pesmu ponudio Tini Tarner.

- Mark je rekao da pesma nije za muškarca, to je ženska pesma - otkrila je pevačica 2004. godine.

- Snimio ju je, ali nema nameru da je koristi, a nakon što mi je pustio demo i otpevao stihove "I'm your private dancer, a dancer for money, I'll do what you want me to do", rekla sam mu, "milsim da si u pravu, ovo nije pesma za muškarca". Mnogo mi se dopala. Nisam bila sigurna da li je devojka prostitutka ili samo plesačica koja izvodi privatan ples, ali sam rešila da je snimim.

Kada je Tina ušla u studio da snimi "Private Dancer", prvobitno je htela da koristi demo verziju koju je Nofler snimio nekoliko godina ranije. Međutim, diskografska kuća za koju su Dire Straits snimali, Vertigo Records, nije dozvolila upotrebu snimka. Umesto toga, Tina Tarner je zamolila članove Dire Straits da snime novu verziju za nju.

Tina Tarner je otišla u studio sa muzičarima da snimi "Private Dancer", ali onda je neko primetio, "zašto si izabrala "Private Dancer"? To je pesma o kurvi. Da li je to zato što si bila kurva?"

- Iskreno, bila sam šokirana - prisetila se Tina.

- Naivna sam u vezi nekih stvari. Ali moj odogovor je - NE. Odabrala sam je zato što je neobična. Nikada nisam pevala takvu pesmu. Volela bih da čujete Markovu verziju. Ima glas koji zvuči baš engleski… zaista prelepo... To je umetnička pesma, a ja sam joj udahnula dušu.

Iako je bio kompozitor i tekstopisac, Nofler nije svirao na finalnoj verziji Tine Tarner. Dok je većina njegovih kolega iz benda bila prisutna i snimila svoje deonice, Džef Bek je izabran da snimi gitarski solo.

Nofler je ostao nezadovoljan tom odlukom, rekavši za Stuff Magazine da je Bek umalo uništio pesmu onim što smatra "drugim najružnijim gitarskim solom na svetu".

Ostavite komentar