Kultura > Muzika

Pesma sastava PINK FLOYD za koju je Rodžer Voters rekao da je izdržala TEST VREMENA

Iako je Voters naposletku shvatio da mu Pink Floyd više nije potreban, "The Dark Side of the Moon" je ostao kamen temeljac u rock muzici

Izvor: K1info

31/07/2023 > 14:47

podeli vest:

Pesma sastava PINK FLOYD za koju je Rodžer Voters rekao da je izdržala TEST VREMENA
Foto: Tanjug/Daniel Bockwoldt/dpa via AP, file


Nijedan rock album nije uspeo na takav način da uhvati trenutak u vremenu kao "The Dark Side of the Moon" (1973). Osvrćući se na suštinske životne stvari, Dejvid Gilmor i Rodžer Voters poveli su Pink Floyd na nove teritorije, stvorivši iskustvo koje nadmašuje sve ostalo u njihovoj diskografiji.

Želja članova benda bila je da naprave numere koje se bave univerzalnim emocijama - stihovi, za koje je isključivo zaslužan Voters, govore o sukobima, pohlepi, protoku vremena, smrti i ludilu, a ovo poslednje bilo je inspirisano sve lošijim mentalnim stanjem nekadašnjeg člana Sida Bareta koji je grupu napustio 1968. Votersova ideja bila je da piše pesme o čovekovoj prirodi, od straha prilikom ulaska u život na "Breathe" do stalne pohlepe na numeri "Money".

Kada je govorio o snimanju pesama, Voters se prisetio da je imao snažnu naklonost prema numeri "Us and Them". Pesma je nastala od instrumentalnog fragmenta na kojem je radio klavijaturista Ričard Rajt, a Votersovi stihovi brzo su se pretvorili u disekciju međuljudskih odnosa, što je kulminiralo grafičkim slikama rata u refrenu u stilu gospela.

Dok je ponovo prolazio kroz svoje pesme, Voters je izdvojio "Us and Them" kao posebnu, napomenuvši u dokumentarcu "The Dark Side of the Moon" iz 2003:

- Mislim da nisam preslušao kompletnu ploču 20 godina. Bilo je fascinantno videti kako su se numere održale.  "Us and Them" je takođe izdržala test vremena, možda čak i bolje od drugih na albumu.

Dok Voters insistirao na melodiji, Rajt je u početku bio rezervisan dok nije čuo novi miks pesme:

- Uvek sam imao problem sa "Us and Them". Iako mi se dopada, ne sviđa mi se način na koji je urađena. Sada mi zvuči divno. Siguran sam da tako misle i Dejv i Rodžer.

Bend je bio katapultiran među zvezde zahvaljujući ovom albumu, ali Voters nije bio oduševljen stadionskim nastupima, smatrajući da publika nije cenila inače preduge nastupe. Zbog toga se na naredenim albumima benda pozabavio različitim aspektima slave.

Na narednoj ploči "Wish You Where Here", Voters žali zbog odlaska Sida Bareta iz grupe, istovremeno kritikujući industriju koja ga je dovela u poziciju rock zvezde. Gledajući koliko je empatije uloženo u "Us and Them", pesma poput "Welcome to the Machine" je sasvim drugačija - čovek postaje hladan i proračunat dok pokazuje najnovijoj rock zvezdi kako funkcioniše muzički biznis.

Iako je Rodžer naposletku shvatio da mu Pink Floyd više nije potreban, "The Dark Side of the Moon" je ostao kamen temeljac u rock muzici, otvorivši put progresivnom rocku.

Bez obzira na to šta je Voters govorio o albumu poslednjih godina ili njegovu želju da prepravi celu stvar iz temelja, iza "Us and Them" stoji ljudski duh koji se nikada ne može reprodukovati.

Ostavite komentar