Kultura > Muzika

RUKOPIS pesme "Bohemian Rhapsody" otkriva DRUGAČIJI NASLOV i tekst kultnog hita grupe Queen

Na aukciji u Sotbiji jedan od najpoželjnijih predmeta je Merkjurijev originalni, nikada ranije viđeni rukopis za pesmu "Bohemian Rhapsody"

Izvor: K1info

03/06/2023 > 19:15

podeli vest:

RUKOPIS pesme "Bohemian Rhapsody" otkriva DRUGAČIJI NASLOV i tekst kultnog hita grupe Queen
Foto: Tanjug/AP Photo/Marco Arndt, File


Obožavaoci grupe Queen moći će da pogledaju neke od najcenjenijih predmeta iz zaostavštine Fredija Merkjurija na izložbi "Freddie Mercury: A World of His Own" u aukcionarskoj kući Sotbi između 4. avgusta i 5. septembra 2023.

Oko 1.500 predmeta koji su ranije pripadali legendarnom frontmenu, a koji nikada pre nisu bili izloženi, naći će se u londonskoj aukcionarskoj kući. Od naočara za sunce do cipela i originalnih rukopisa kraljice, fanovi će imati jedinstvenu priliku da pogledaju ove ekskluzivne artikle pre nego što budu prodati.

Deo prihoda će ići Mercury Phoenix Trustu i aids fondaciji Eltona Džona. Jedan od najpoželjnijih predmeta je Merkjurijev originalni, nikada ranije viđeni rukopis za pesmu "Bohemian Rhapsody", najveći hit benda.

Objavljena 1975. godine, pesma koju je Merkjuri nazvao "lažna opera", ostala je na prvom mestu britanske liste singlova devet nedelja. Od tada se smatra jednom od najvećih pesama ikada napravljenih. Procenjuje se da će postići cenu između 100.000 i 150.000 dolara.

Ovaj rukopis otkriva da je prvobitni naziv pesme bio "Mongolian Rhapsody". Merkjuri je precrtao reč Mongolian i napisao Bohemian, a alternativni stihovi jedva da se mogu dešifrovati.

Kultni stih, "Mama, just killed a man, put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead", prvobitno je glasio: "There's a war began, I've got to leave tonight, I've got to stand and fight."

U razgovoru za Guardian, Meri Ostin, koja brine o Merkjurijevom imanju, objasnila je:

- Fredi je bio neverovatan i inteligentan kolekcionar. Nadam se da će izložba i aukcija biti prilika da upoznamo sva Fredijeva lica, od javnih do privatnih, i da će omogućiti svetu da ga bolje razume i veliča njegovu jedinstvenu i posebnu harizmu.

Ostavite komentar