Kultura > Muzika

Očekivali DESET PUTA manju cifru: GITARA Kurta KOBEJNA na aukciji dostigla NEVEROVATNU cenu

Muzičar je crni Fender Stratocaster polomio na sceni, a na njoj se nalaze potpisi Kobejna, basiste Krista Novoselića i bubnjara Dejva Grola

Izvor: K1info/index.hr

21/05/2023 > 18:44

podeli vest:

Očekivali DESET PUTA manju cifru: GITARA Kurta KOBEJNA na aukciji dostigla NEVEROVATNU cenu
Foto: Twitter/Julien's Auctions


Gitara koju je frontmen sastava Nirvana Kurt Kobejn razbio na sceni, prodata je za gotovo 600 hiljada dolara. Aukcionarska kuća Julien's Auctions očekivala je da će za instrument dobiti deset puta manje.

Gitara je na kraju na aukciji u Hard Rock Caffeu u Njujorku prodata za 595.900 dolara, što je aukcionarska kuća proglasila "neverovatnim". Crni Fender Stratocaster ponovno je sastavljen, ali na njemu više ne može da se svira.

Na gitari su potpisi trojice članova kultnog grandž sastava: Kobejna, basiste Krista Novoselića i bubnjara Dejva Grola. I dalje su vidljive pukotine koje je Kobejn napravio, rekao je za agenciju France Presse Kodi Frederik iz Julien's Auctionsa.

- Kada je bio na pozornici i svirao, Kurt Kobejn je bio mašina. Bio je ljut i to se osetilo. Posebno po načinu na koji je postupao sa svojim instrumentima - kazao je u maju. Frederik smatra da oštećena gitara simbolizuje  "oštećenog muzičara" i to "sirovo i burno vreme" u muzici.

Nirvana je osnovana krajem osamdesetih u američkoj saveznoj državi Vašington. Grupa stiče širu slavu 1991. godine objavom drugog albuma "Nevermind", koji se prodao u više od 30 miliona primeraka.

Frontmen grupe postao je plavokosi idol i glas nove generacije, ali se tokom života borio sa zavisnošću i zdravstvenim problemima. Sa 27 godina izvršio je samoubistvo u Sijetlu u aprilu 1994.

 

Ostavite komentar