Kultura > Muzika

Metallica kupila kompaniju za PROIZVODNJU PLOČA, a razlog nije nebitan

U Americi je prvi put od 1987. godine prodato više vinilnih nego CD izdanja, iako samo 50 odsto kupaca vinilnih ploča poseduje gramofon

Izvor: K1info/Tanjug

16/03/2023 > 18:52

podeli vest:

Metallica kupila kompaniju za PROIZVODNJU PLOČA, a razlog nije nebitan
Foto: Youtube PrintScreen/Jimmy Kimmel Live


Američki heavy metal bend Metallica kupio je fabriku za proizvodnju vinilnih ploča, pošto se pokazalo da je njihova godišnja prodaja u SAD, prvi put od 1987, nadmašila prodaju CD-ova.

Članovi benda postali su novi vlasnici Furnace Record Pressing (FRP), fabrike u Virdžiniji koja već 15 godina proizvodi ploče za Metallicu, piše američki muzički časopis Billboard.

U vreme problema u lancu snabdevanja i kašnjenja u proizvodnji, fabrika je pomogla da Metallica zadrži većinu svojih albuma u ponudi.

- Zaista je uzbudljivo znati da je naša dugoročna budućnost osigurana, a da istovremeno bolje iskoristimo mogućnosti rasta - izjavio je osnivač i izvršni direktor kompanije Erik Astor.

Govoreći o novoj akviziciji, bubnjar Lars Urlih je izjavio:  - Ne možemo biti srećniji što ćemo naše partnerstvo sa Furnaceom i njegovim osnivačima podići na viši nivo.

Iako nisu objavili novi album od 2016. - novi album, "72 Seasons", izlazi 14. aprila - bend je zadržao svoj katalog u prodavnicama, a istovremeno je objavio i boks setove. Veza sa FRP bila je deo toga.

Inače, Metallica prodaje više vinilnih ploča od većine izvođača. Grupa je prodala 387.000 primeraka albuma iz svog kataloga 2022. godine, što ih čini šestim najprodavanijim izvođačem na vinilnim grupama u SAD te godine.

Novi izveštaj Američkog udruženja diskografske industrije (RIAA) na kraju godine za 2022. otkrio je da je prihod od vinila u SAD porastao na 1,2 milijarde dolara, što predstavlja godišnji porast od 17 odsto.

Prvi put od 1987. prodato je više vinilnih ploča nego CD-ova: 41 milion prema 33 miliona. Prihodi od CD-a pali su za 18 odsto, na 483 miliona dolara.

Prihodi od vinilnih ploča delimično su posledica spremnosti fanova da plate visoku cenu za željeni format, čak i ako ih zapravo ne slušaju. Anketa kompanije Luminate, koja objavljuje podatke o nosačima zvuka, otkrila je 2022. da samo 50 odsto kupaca vinilnih ploča poseduje gramofon.

 

Ostavite komentar