Kultura > Muzika

Kornelije Kovač posthumno ODLIKOVAN Sretenjskim ordenom

Njegova kćerka, Aleksandra kaže da joj je žao što orden nije dobio za života, jer zna koliko bi mu značio

Izvor: K1info

18/02/2023 > 13:48

podeli vest:

Kornelije Kovač posthumno ODLIKOVAN Sretenjskim ordenom
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Povodom Dana državnosti Srbije, predsednik Aleksandar Vučić, dodelio je 169 Sretenjskih ordena, među kojima je posthumno odlikovan jedan od naših najvećih kompozitora Kornelije Kovač.

U emisiji „Vikend na K1“ na televiziji K1, putem video linka uključila se Aleksandra Kovač, ćerka legendarnog kompozitora, koja je otkrila koliko bi njenom ocu značilo ovo odlikovanje.

- Ovo je bila posebna stvar za celu našu porodicu i to jeste najveće priznanje koje mogu država i narod da uruče jednom umetniku, nekome ko je iza sebe ostavio velika dela - rekla je ona.

- Žao mi je, što to priznanje nije dobio dok je bio živ, jer znam koliko bi mu značilo, ali znam da je on dobio najveće priznanje i veće od Karađorđeve zvezde, a to je velika ljubav i poštovanje svog naroda. Ljudi su ga voleli i poštovali, prisustvovala sam milion puta, kada su ga zaustavljali na ulici, baš da mu to kažu - rekla je Aleksandra Kovač.

Oni koji su poznavali Kornelija Kovača, tvrde da je bio jako skroman, kao i da na svoje pesme nije gledao kao na mala remek dela, a Aleksandra se složila sa konstatacijom voditeljke Natalije Milosavljević, da bi Kornelije u tim trenucima primanja nagrade rekao: „Hvala puno, niste trebali“.

- On je bio skroman, a što je zanimljivo, on većinu vremena nije bio svestan svog neverovatnog talenta i mogu slobodno da kažem genijalnosti, u određenim sferama svog umetničkog delovanja. Bio je izuzetno vredan i radan čovek, a to je jedna od najznačajnijih lekcija kojima me naučio. Da samo velikim, ozbiljnim, beskompromisnim radom, možemo da dođemo do uspeha - rekla je ona.

- Kada kažem uspeh, mislim na ono, da se ostvariš u svom životu i da radiš ono što voliš. To je on uspeo, zbog toga mislim da je bio jedan zadovoljan i srećan čovek, jer se bavio onim što voli, a muzika je za njega bila esencijalni deo njegovog bića - rekla je Aleksandra.

Kornelije Bata Kovač, jako je voleo džez, a jednom prilikom je ispričao i da je dobio ukor direktora upravo zato što je džez svirao u učionici. Aleksandra Kovač u emisiji „Vikend na K1“ otkriva, da je njen otac voleo generalno muziku i da je mogao da svira bilo koji žanr.

- Toliko je bio svestran u muzici, mogao je za 15 minuta da prođe kroz sve muzičke žanrove, od džeza do narodne muzike. Znam da je bio izuzetno ponosan na polje instrumentalne muzike koju je stvarao, pa je to bio miks džeza, bluza, soula i roka, mislim da je to polje njegovog delovanja, njemu bilo nekako najbolje, a džez je uspeo da provuče kroz mnoga svoja dela - rekla je ona.

Foto: screenshot/K1

 

- Meni je lično nešto najbolje što je on uradio, onaj ceo opus Korni grupe i to progresivna rok dela, kao što su pesme „Jedna žena“ i „Put za istok“, a da ne pričamo kasnije u popularnoj muzici kakve je pesme napisao od „Ti si mi u krvi“ do „Zlatnog dana“. Imena koja je je stvario kao što je Zdravko Čolić i mlade nade - rekla je ona.

Aleksandra Kovač u emisiji „Vikend na K1" na televiziji K1, podelila trenutak koji će zauvek pamtiti, tokom stvaranja muzike njenog oca i otkrila kako su nastali veliki hitovi.

- Ono čega se najviše i najradije sećam, jesu trenuci koje sam provodila sa njim u njegovoj sobi sa klavirom. Tada sam 2001. godine, živela sa njim u stanu šest meseci i samo smo bili nas dvoje. Znao je da ustane ujutru doručkuje i sedne za klavir. Ja se ušunjam u sobu, da čujem šta će da svira i kreće jedna, navala emocija, različitih muzičkih stilova, improvizacija - rekla je ona.

Foto: ATA Images

 

 

- On je svirao nekih sat vremena svakodnevno, bukvalno do samog kraja, prolazio je sve ono što ga je ispunjavalo, što je osećao i to je izlazilo kroz njegove prste. Nekada bi uzeo papir i olovku kako bi zapisivao, pevušio i tako su nastajale njegove pesme. Bio je veoma posvećen stvaranju. Imao je nezasitu, neiscrpnu glad ka kreiranju muzike i bio najveći zaljubljenik u muziku, mislim da sam to od njega nasledila - rekla je Aleksandra.

Jednom prilikom, Kornelije Kovač je izjavio da je imao prilike da živi u sjajnim vremenima, Aleksandra je otkrila šta je zapravo mislio time.

- Mislio je na jedan sistem, Jugoslaviju, na zemlju koja je podržavala autentičnost, individualnost, progresiju, na vreme gde je muzika bila na postolju na kome zaslužuje da bude i mislim da prosto je to jedan period naše kolektivne kulture i umetnosti, koji je uticao snažno sve ono dalje što će doći, a on je stvarno postavio standarde u rok i pop muzici. Muzika pre i posle njega je malo drugačija - rekla je Aleksandra Kovač u emisiji „Vikend na K1“ na televiziji K1 i otkrila ko joj je favorit na ovogodišnjem izboru za pesmu za Evroviziju.

- Evrovizija više, nažalost, nije takmičenje najbolje muzike, već najzanimljivijih ili najčudnijih nastupa, tako da je muzika sklonjena u drugi plan. Moji favoriti su zapravo pesme koje nisu evrovizijske - rekla je ona.

- Jednu je uradila moja sestra Kristina, koju peva divna mlada pevačica Nađa, a druga je božanstvena kompozicija koja me progoni otkako sam je čula, a to je pesma „Ako shvatim kasno“. Ove dve kompozicije su muzički odskočile od svih ostalih, ali nisu evrovizijske pesme - rekla je Aleksandra Kovač i otkrila da ona i Roman vredno radi na muzici za naše domaće filmove i serije.

 

 

Ostavite komentar