Kultura > Muzika

OBJAVLJENE NOMINACIJE za Rock & Roll Hall of Fame, to je OZBILJNO DOBRA EKIPA

Spisak od 14 nominovanih muzičkih imena i bendova za ulazak u prestižnu klivlendsku dvoranu “odraz je bogatstva muzike i različitih žanrova"

Izvor: K1info/Headliner.rs

01/02/2023 > 18:38

podeli vest:

OBJAVLJENE NOMINACIJE za Rock & Roll Hall of Fame, to je OZBILJNO DOBRA EKIPA
Foto: Tanjug/AP


Misi Eliot, Vili Nelson, Kejt Buš, Iron Maiden, Sindi Loper, Šeril Krou i posthumno Džordž Majkl i grupa Soundgarden, samo su neka od slavnih muzičkih imena koja su ove godine zaslužila nominaciju za ulazak u Kuću slavnih rokenrola.

Spisak od 14 nominovanih muzičkih imena i bendova za ulazak u prestižnu klivlendsku dvoranu “odraz je bogatstva muzike i različitih žanrova, od kantrija, soula i hip-hopa, preko metala i granžda, do popa i rokenrola”, saopštili su čelnici Rock & Roll Hall of Fame.

Pored nabriojanih, nominovani su i Rage Against the Machine, The Spinners, A Tribe Called Quest, White Stripes, Joy Division/New Order, i Voren Zivon koji ulaze u trku za Roknerol kuću slavnih za 2023. godinu.

– Ova neverovatna lista nominovanih reflektuje svu različitost umetnika i muzike kojima Rokenrol hol slavnih odaje počast i koje slavi. Ovi umetnici su napravili sopstveni muzički zvuk i uticali na generacije umetnika koji su krenuli njihovim stopama – kazao je Džon Sajks, predsednik Fondacije RnR Hall of Fame.

Osam imena od 14 nominovani su prvi put. To su: Šeril Krou, Misi Eliot, Joy Division (odnosno New Order), Sindi Loper, posthumno Džordž Majkl, Vili Nelson, White Stripes i Voren Zivon.

Foto: Rock & Roll Hall of Fame

 

A zanimljivo je da su i Eliotova i nekadašnji duo White Stripes  dobili nominaciju čim su ispunili prvi uslov za kvalifikaciju. Da bi neko bio uzet u obzir da bude nominovan za Dvoranu slavnih rokenrola neophodno je da prođe 25 godina od izlaska prvog profesionalnog snimka (singla ili albuma).

Neka od imena, tačnije bend A Tribe Called Quest i britanska kantautorka Kejt Buš bili su nominovani i prošle godine, međutim nisu dobili dovoljno glasova kako bi bili uvršćeni u Rock & Roll Hall of Fame.

Pre 37 godina Elvis Prisli, Džejms Braun, Litl Ričard, Badi Holi, Rej Čarls, Fets Domino, Čak Beri, Sem Kuk, Everly Brithers i Džeri Li Luis bili su prvi muzičari koji su ušli u novoosnovanu Rokenrol kuću slavnih. Ideja Ahmeta Erteguna, tadašnjeg direktora Atlantic Recordsa i Jana Venera, osnivača časopisa Rolling Stone, bila je da Dvoranom slavnih rokenrola, sa sedištem u Klivlendu, u američkoj državi Ohajo, odaju počast istaknutim umetnicima i njihovim dostignućima kroz istoriju popularne muzike.

O 14 aktuelnih nominovanih će odlučivati više od hiljadu umetnika, istoričara i profesionalaca iz muzičke industrije. Takođe, mogu da glasaju i obični “smrtnici” online, kao i u samom muzeju u Klivlendu.

Ko će od ovih njih imena biti uvršćen u Hall of Fame znaće se u maju, dok će svečana ceremonija “ulaska” odabranih muzičara u klivlendsku kuću biti održana na jesen.

 

Ostavite komentar