Kultura > Muzika

Vasil Hadžimanov: Bojan Zulfikarpašić i ja ni sami ne znamo šta će se do kraja desiti na našem koncertu

Kad god se desi pokazivački momenat, ko je brži i spretniji, onda muzika umire, istakao je Hadžimanov pred koncert u Botaničkoj bašti

Autor: K1/Tanjug

26/07/2022 > 12:48

podeli vest:

Vasil Hadžimanov: Bojan Zulfikarpašić  i ja ni sami ne znamo šta će se do kraja desiti na našem koncertu
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Džez pijanista Vasil Hadžimanov dolazi 28. jula sa kolegom Bojanom Zulfikarpašićem u Botaničku baštu u Beogradu, u okviru Garden sessions serije koncerata, a najavljuje uskoro i nastup sa Biserom Veletanlić i rad na dokumentarcu glumice Bojane Novaković.

- Zlufikarpašić i ja sviramo naše autorske kompozicije, sa puno džez improvizacija, ali i ostalih i drugačijih žanrova i pristupa. Ni mi sami ne znamo šta će se do kraja desiti, jer smo ta vrsta muzičara i takvu vrstu muzike volimo - rekao je Hadžimanov Tanjugu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vasil Hadžimanov

Sa Zufikarpašićem nastupa od 2015, iza sebe imaju i jedan koncertni album iz Kolarčeve zadužbine snimljen 2017. godine, a Hadžimanov je napomenuo da između njih postoji sviračka inspiracija i uzbudljiva interakcija.

- Ukoliko je muzičar uzbudljiv, ima nešto da kaže, može da probudi u tebi nešto što možda nisi do sad nikad rekao. U tom kontekstu je naša saradnja plodonosna i interesantna. Pokazivački momenat, ko je brži i spretniji, to nas ne interesuje. Kad god se to desi onda muzika umire - istakao je Hadžimanov.

Upitan o mogućem novom izdanju sa Zulfikarpašićem, Hadžimanov je rekao da za sada album nije u planu, iako može da se jednom desi, i da se njih dvojica skupe i naprave koncert kada se za to stvore uslovi usred brojnih drugih obaveza koje pojedinačno imaju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vasil Hadžimanov

Prema njegovim rečima, Vasil Hadžimanov bend je nedavno završio snimanje svog osmog, za sada neimenovanog albuma, u preko 25 godina postojanja.

- Možda deluje nekom i nedovoljno, ali ako uzmemo u obzir gde živimo i da sviramo instrumentalnu džez fjužn muziku inspirisanu Balkanom, gde nema pevanja, prezadovoljan sam da bend živi, radi, napreduje i da se menja - naveo je Hadžimanov.

Album su snimili uz Hadžimanova, članovi benda gitarista Branko Trijić, basista Miroslav Tovirac, bubnjar Viktor Filipovski i perkusionista Bojan Ivković, a gostuju pevačica Marta Hadžimanov, saksofonista Rastko Obradović i Toni Kitanovski, koji je i koproducent uz snimatelja Marka Perića.

Prema njegovim rečima, predstojeći album zvuči kao nastavak priče Vasil Hadžimanov benda, ali su uspeli da odu u drugom pravcu i da im se desi nešto novo.

- Svako ko iza sebe ima osam albuma zna koliko je teško - dodao je pijanista.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vasil Hadžimanov

Nakon nastupa 28. jula sa Zulfikarpašićem u Beogradu, Hadžimanova očekuje koncert 29. jula u Mariboru sa gitaristom Dušanom Jevtovićem, koji živi u Barseloni i sa kojim ima već snimljen zajednički džez album "Duo" (2021). Vasil Hadžimanov bend potom očekuju svirke u Vrnjačkoj Banji i Trebinju, a klavirista najavljuje za 4. septembar koncert sa pevačom Biserom Veletanlić u Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu.

- Sa Biserom nismo davno imali koncertni nastup - podseća Hadžimanov.

Uz sve to, Hadžimanova očekuje treća sezona serije "Dug moru", a radio je i na dokumentarcu australijske glumice našeg porekla Bojane Novaković. Hadžimanov je dodao i da je postao i vanredni profesor na Akademiji lepih umetnosti gde kao džez profesor predaje studentima klasične muzike.

Ostavite komentar