Kultura > Knjige

Mi živimo u njima, ali i oni u nama: "GRADOVI KAO SUDBINA“ novi ROMAN DUŠANA MIKLJE

Ništa ne propada zauvek. Sve kad-tad vaskrsava

Izvor: K1info

09/11/2022 > 19:31

podeli vest:

Mi živimo u njima, ali i oni u nama: "GRADOVI KAO SUDBINA“ novi ROMAN DUŠANA MIKLJE
Foto: Pixabay.com


Godine koje je kao novinar i diplomata proveo u različitim gradovima širom sveta Dušan Miklja, najznačajniji putopisac u srpskoj književnosti, autor više romana, zbirki priča, putopisno-esejističke proze, drama i publicističkih dela, opisao je u svojoj novoj knjizi "Gradovi kao sudbina“.

Važni istorijski događaji iz naše bliske prošlosti, portreti pojedinaca i naroda, i intimni život pisca jesu glavne uporišne tačke ove knjige. S druge strane, svoja zapažanja i promišljanja pisac je uspeo da transponuje u autentičnu priču.

Miklja je ocrtao mapu stvarnih geografskih odrednica, i pritom je svaku od njih toliko približio čitaocima da će imati utisak kako su i sami koračali ispod svih tih gradskih svodova. Naposletku, ocrtavajući gradske obrise, pisac je ocrtao mapu svog unutrašnjeg života.

Sa brojanice – na kojoj su kao biseri nanizani gradovi – krunila su se sećanja i uspomene. Napuljski zaliv i Pompeja izgubili su stari sjaj.

Foto: Vulkan

 

Neposrednost u pripovedanju i provejavanje finog humora doprineće tome da knjigu čitamo s uživanjem. Kao što sam naslov nagoveštava – svi gradovi u kojima smo živeli predodređuju naš životni put.

Međutim, kada budete došli do poslednje stranice ovog putešestvija, shvatićete da je reč o uzročno-posledičnom odnosu, jer gradovi čine ljude onoliko koliko ljudi čine gradove.

 

 

 

Ostavite komentar