Kultura i umetnost > Knjige

Kineski NOBELOVAC MO JEN biće gost Beograda i Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Kineski pisac Mo Jen, laureat Nobelove nagrade za književnost, koji će narednih dana biti gost Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Beograda

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

28/05/2024 > 23:45

podeli vest:

Kineski NOBELOVAC MO JEN biće gost Beograda i Jugoslovenskog dramskog pozorišta
Foto: wikipedia/MoYan_Hamburg


Kineski pisac Mo Jen, laureat Nobelove nagrade za književnost, koji će narednih dana biti gost Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Beograda, navodi da je strah jedan od razloga i pokretača njegovog pisanja, jer mu pisanje pomaže da se odupre protoku vremena i njegovim unutrašnjim strahovima.

Na konstataciju da je kinesko - srpsko prijateljstvo posebno negovano i na pitanje koliko poznaje prilike srpskog podneblja, budući da u našoj zemlji ima svoju čitalačku publiku, Mo Jen je u intervjuu za Politiku naveo da je čitao Pavićev "Hazarski rečnik", Andrićev roman "Na Drini ćuprija" iako još uvek nije posetio Srbiju.

Takođe, naveo je i da je gledao stare filmove "Valter brani Sarajevo" i "Most".

- Ti filmovi i romani su Kinezima mojih godina vrlo poznati. Mnogi pamte replike iz njih - rekao je on.

Podsetio je i da je više njegovih romana prevedeno na srpski jezik i objavljeno u našoj zemlji i istakao da se raduje što će ovoga puta imati priliku da se sretne sa čitaocima iz Srbije.

Mo Jen će biti narednih dana gost Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Beograda: sa njegovim dramskim delom "Ubica Đing Ke" u režiji Žen Minga u petak i subotu, 17. i 18. maja, od 20 sati na sceni Ljuba Tadić JDP-a gostovaće Pekinško narodno umetničko pozorište.

Drama "Ubica Đing Ke" bavi se samim krajem zaraćenih država (475-221. godine pre ove ere), kad se u borbi za presto izdvojila država Ćin, koja je dominirala svim svim zemljama pod kapom nebeskom.

Na pitanje koliko je zahtevno nositi amblem najčitanijeg ali i najzabranjivanijeg kineskog pisca i titulu laureata Nobelove nagrade za književnost, Mo Jen kaže da pritisak koji oseća dolazi od toga da li posle osvojene nagrade može napisati bolje delo.

- Od trenutka kada sam dobio Nobelovu nagradu trudio sam se da što brže završim svoje društvene obaveze kako bih se što pre vratio svom pisaćem stolu - rekao je on.

Naveo je da je od dobijanja nagrade objavio zbirku pripovedaka i novela "Kasno sazreli ljudi", zbirku kaligrafske poezije "Tri pesme", dramu "Krokodil", muzičku dramu "Crveni sirak i Odeća od brokata" kao i opere "Umoran od života i smrti" i "Crveni sirak".
 

Ostavite komentar