Kultura > Knjige

NIJE književna kritika: DEJVID ŠRIGLI je tiraž od 6.000 komada "Da Vinčijevog koda" PRETVORIO u 1.200 primeraka "1984"

Umetnik se opredelio za naslov "1984" jer se 2020. navršilo 70 godina od smrti Džordža Orvela, pa su autorska prava postala slobodna

Izvor: K1info

30/10/2023 > 14:23

podeli vest:

NIJE književna kritika: DEJVID ŠRIGLI je tiraž od 6.000 komada "Da Vinčijevog koda" PRETVORIO u 1.200 primeraka "1984"
Foto: Twitter screenshot/David Shrigley


Poznat po svojim spontanim i humorističkim umetničkim delima, umetnik Dejvid Šrigli sada se okrenuo književnosti i pretvorio 6.000 primeraka romana "Da Vinčijev kod" Dena Brauna u delo "1984" autora Džordža Orvela.

Roman "Da Vinčijev kod" prodao se u preko 80 miliona primeraka širom sveta, a Šrigli je otkrio da je knjiga toliko popularna da je prodavnica Oksfam u Svonsiju prestala da prima primerke - što je umetnika navelo da osmisli plan.

Menadžer te prodavnice govorio je za BBC o "posebnoj donaciji koju smo dobijali više nego što smo mogli da iskoristimo, a to je bio 'Da Vinčijev kod'".

Prodavnica je odlučila da se našali sa situacijom, stavljajući sve svoje primerke ovog romana pored natpisa: "Da, možete nam doneti još jedan 'Da Vinčijev kod', ali bismo radije uzeli vaše vinile."

Šriglija je ovo inspirisalo za projekat "Pulped Fiction".

- Želim ih. Ne znam zašto, ali želim ih. Zatim sam krenuo u potragu za što više primeraka "Da Vinčijevog koda".

Šrigli je najpre obilazio prodavnice humanitarnih organizacija, ali su mu često davali samo jedan ili dva primerka odjednom. Stoga se umetnik okrenuo reciklažnim postrojenjima, koja su, kako tvrdi, imala "skoro neograničen broj" primeraka. Distribucija Wrap u Oksfordširu imala je u svom posedu preko 9.000 kvadratnih metara nepotrebnih kopija Braunovog romana.

Ali zbog čega "1984"?

Govoreći za BBC o projektu, Šrigli je otkrio da je "ponovo pročitao '1984' nedavno i shvatio da je Džordž Orvel preminuo 1950. godine, a 2020. se navršilo 70 godina od njegove smrti, što je značilo da su sva njegova dela u javnom vlasništvu, što opet dovodi do toga da bilo ko može da objavi neku od knjiga Džordža Orvela."

Za Šriglija, ovo "nije književna kritika". Takođe nije imao nameru da istakne određeni značaj ovog projekta, uprkos činjenice da se Orvelova "1984" smatra jednim od najznačajnijih romana 20. veka. Međutim, 70 godina posle objavljivanja, Šrigli smatra"1984" "zaista važnom knjigom koju bi ljudi trebalo da pročitaju".

Umetnik je odštampao 1.200 primeraka distopijskog romana "1984", i oni će biti ponuđeni u istoj prodavnici u Svonsiju gde je ideja nastala.

Svaki roman ima jedinstvenu numeraciju i potpis, a prodajna cena je 495 funti.

Ostavite komentar