Kultura > Knjige

Briljantan spoj istorije i fikcije: "FAKTOR OMEGA" novi roman STIVA BERIJA

Spremite se da zaronite u još jednu istorijsku zaveru

Izvor: K1info

16/09/2023 > 13:28

podeli vest:

Briljantan spoj istorije i fikcije: "FAKTOR OMEGA" novi roman STIVA BERIJA
Foto: Freepik.com

Od jednog od najprodavanijih autora trilera čija su dela objavljena u više od četrdeset zemalja i ne silaze sa top-lista bestselera širom sveta stiglo nam je novo vrhunsko delo istorijske fikcije, zamršena priča o zagonetnom remek-delu, tajni zbog koje se strahovalo vekovima i čoveku u potrazi za istinom. 

"Faktor Omega" će vas navesti da razmišljate o značaju istorijskih artefakata, hrišćanskoj istoriji, skandalima Katoličke crkve i borbi za moć između Vatikana i tajnog reda časnih sestara.

Čuveni Gentski oltar je jedan od najkonfiskovanijih predmeta. Trinaest puta je vandalizovan, demontiran ili ukraden. Zašto? Kakve tajne krije?

Zaštita kulturnih artefakata je težak posao, ali Nikolas Li, agent Uneska, spreman je za izazov.

Kada otputuje u Belgiju u posetu ženi iz svoje prošlosti, Nik sasvim slučajno nailazi na trag dvanaestog panela oltarske ploče u Gentu, koji je ukraden 1934. godine pod okriljem noći i koji od tada niko nije video. 

Uskoro će biti uvučen u ogorčeni sukob koji tinja skoro dve hiljade godina: na jednoj strani su Device Svetog Mihaila, tajni red monahinja i čuvara velike istine, a na drugoj Vatikan, koji je vekovima želeo da pronađe i poseduje ono što monahinje čuvaju. 

Foto: Vulkan izdavaštvo

 

Zbog Nika su monahinje napokon razotkrivene, a njihova tajna dovedena je u veliku opasnost – ranjivost koju Vatikan brzo pokušava da iskoristi uz pomoć ambicioznog kardinala i korumpiranog nadbiskupa.

Od mirnih kanala Genta do visokih bedema Karkasona i, konačno, drevne opatije visoko u francuskim Pirinejima, Nik mora da se suoči sa savremenim krstaškim pohodom čiji je cilj da eliminiše šokantnu istinu iz prošlosti čovečanstva. Uspeh ili neuspeh – život ili smrt – sve zavisi od faktora Omega.

Ostavite komentar