Kultura > Film/TV

SERIJA koja je zaludela SRBIJU: Ovo je istina o KOKAINSKOJ kumi GRISELDI!

Serija je inspirisana životom narko šefice Griselde Blanko i ima šest epizoda

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

13/02/2024 > 11:57

podeli vest:

SERIJA koja je zaludela SRBIJU: Ovo je istina o KOKAINSKOJ kumi GRISELDI!
Foto: Youtube /Netflix


Biografska kriminalistička drama "Griselda" o kokainskoj kumi, ozloglašenoj narko šefici Griseldi Blanko pet dana posle premijere na Netflix-u je "zasela" na prvo mesto najgledanijih serija u Srbiji i izgleda da nema nameru da siđe s trona u skorijoj budućnosti.

"Griselda" trenutno je najgledanija serija i u Srbija. Prestigla je najgledanije naslova "American Nightmare", "Fool Me Once" i "Berlin".

Kritike publike i kritike se poklapaju. Na osnovu glasova publika prosečna ocena na IMDb-u je 7.5 od maksimalnih 10, a ocene je dalo skoro 10.000 ljudi, dok na Rotten Tomatoes stručna kritika je dala ocenu 88% od maksimalnih 100%.

Serija je inspirisana životom narko šefice Griselde Blanko ima šest epizoda kroz koje se saznaje ko je Kolumbijka koja je stvorila narko kartel i proslavila se tokom 70-ih i 80-ih godina.

Griselda Blanko rođena je u Kolumbiji. Odrasla je u siromaštvu, okružena nasiljem. Kada je imala tri godine, s majkom se preselila u Medellín, zloglasni deo Kolumbije poznat po kriminalu, koji ju je na kraju uzeo pod svoje. Osim prodajom narkotika, nagađa se da se bavila i prostitucijom, iako je Bianko to za života negirala.

Karakter i autoritet učinio je jednom od retkih žena koja je opstala u narko svetu kojim vladaju muškarci. Tokom svoje karijere dobila je epitete "crna udovica" i "kokainska kuma". Sarađivala je s brojnim poznatim kriminalcima i dilerima droge poput Pabla Eslobara, Džona Robertsa i Mikija Mandeja.

Godine 1964. ilegalno je emigrirala u Sedinjene Države pod lažnim imenom i s lažnim papirima, sa decom i suprugom. Godine 1975. podignuta je optužnica protiv nje zbog čega je pobegla u Kolumbiju kako bi izbegla kaznu. Majamijem je harala krajem 1970-ih.

Uprava za suzbijanje narkotika 1985. godine uhapstila je ju je u njenom domu i optužila za proizvodnju, uvoz i distribuciju kokaina. Na Saveznom sudu u Njujorku proglašena je krivom i osuđena je na 15 godina zatvora. Dok je služila kaznu, država Florida dodatno ju je optužila po osnovu tri tačke optužnice za ubistvo prvog stepena.

Griselda je 1988. godine priznala krivicu za tri tačke optužnice za ubistvo drugog stepena i osuđena je na 20 godina zatvora, koju je trebalo da služi istovremeno s prvom kaznom. Četiri godine nakon doživela je srčani udar u zatvoru.

Godine 2004. zbog zdravstvenih problema odobreno joj je ranije puštanje iz zatvora depertovana je u Medellín. Živela je u strahu da će biti žrtva atentata, što se na kraju i dogodilo. Ubijena je 2012. dok je izlazila iz mesare sa svojom trudnom snajom. Ubica je bio na motoru, a upravo je Griselda bila ta koja je ranije izvodila ubistva s motora.

Ostavite komentar