Kultura > Film/TV

Spremite se, POLEĆEMO: Danas počinju 58. "FILMSKI SUSRETI" u Nišu

U zvaničnom programu festivala biće prikazano 14 filmova

Izvor: K1info/euronews.rs

26/08/2023 > 07:43

podeli vest:

Spremite se, POLEĆEMO: Danas počinju 58. "FILMSKI SUSRETI" u Nišu
Foto: Youtube/Printscreen/Natalija Velickovic


Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma "Filmski susreti", 58. po redu, počinje danas, a trajaće do 1. septembra, na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi. U zvaničnom programu festivala biće prikazano 14 filmova.

Nišlije će uživati u više filmova premijerno, a novina ove godine je što će prve večeri, posetioci gledati tri, umesto dva filma. Takođe, na otvaranju će biti uručena i nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" glumici Mirjani Karanović. 

Prema poslednjim informacijama, skoro svi kompleti ulaznica su prodati i sve je spremno za otvaranje, i interesovanje je veliko.  

Selektor Filmskih susreta Dejan Babić ističe da će ove godine festival imati svetsku premijeru filma "Što se bore misli moje", Milorada Milinkovića, koji govori o poslednjoj sedmici života kneza Mihaila Obrenovića, uoči atentata 1868. godine.

- Imaćemo jednu festivalsku i šest niških premijera - to su filmovi koji nisu imali redovnu bioskopsku distribuciju već su imali premijere na domaćim i svetskim festivalima. Od ostalih pratećih programa koje bih posebno izdvojio je promocija monografije posvećene Slavku Štimcu, prošlogodišnjem dobitnku nagrade "Pavle Vuisić" i okrugli sto "Filmske i TV uloge Dragomira Bojanića Gidre", povodom 90 godina od rođenja i 30 godina od smrti ovog velikog glumca - rekao je Babić.

Na pitanje da li se razmišlja o regionalizaciji ovog filmskog festivala, Babić odgovara da ona na neki način već postoji.  

- Mi već desetak godina uzimamo u takmičarski program i filmove na jezicima za koji nisu potrebni prevodioci. Treba nešto uraditi sa festivalom, slažem se, ali taj određeni oblik regionalizacije već postoji - kaže Babić. 

Ostavite komentar