Kultura > Film/TV

Tom KRUZ IZGUBIO bitku protiv Kristofera NOLANA: Nema pregovora, reč je o STOTINAMA MILIONA dolara

Nova Kruzova akciona avantura prikazivaće se samo nedelju dana u Imax bioskopima, posle čega će je zameniti film o pravljenju atomske bombe

Izvor: K1info

17/06/2023 > 19:03

podeli vest:

Tom KRUZ IZGUBIO bitku protiv Kristofera NOLANA: Nema pregovora, reč je o STOTINAMA MILIONA dolara
Foto: Tanjug/David Keighley/Universal Pictures via AP


U Holivudu se vodi bitka između dvojice izuzetno talentovanih umetnika, čiji filmovi imaju ogromnu zaradu na bioskopskim blagajnama.

U jednom uglu je Tom Kruz, koji je postigao izuzetan uspeh sa blokbasterom "Top Gun: Maverick", a sada sledi nastavak njegove druge velike akcione franšize - "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One". Očekuje se da će to biti jedan od najvećih letnjih filmskih hitova, čije prikazivanje počinje 12. jula.

U drugom uglu je Kristofer Nolan, jedan od retkih reditelja koji samo imenom može da privuče veliki broj gledalaca. On se sprema da objavi dugo očekivano ostvarenje "Oppenheimer". Visokobudžetna drama o stvaranju atomske bombe kreće sa prikazivanjem samo devet dana kasnije, 21. jula.

U središtu drame je pritstup Imax-u, i kako će 401 ekran u Severnoj Americi biti podeljen između ta dva bioskopska hita.

Ali u ovom slučaju neće biti pregovora.

Paramountov "Mission: Impossible 7" prikazivaće se u Imax bioskopima samo nedelju dana, kao što je prvi izvestio Puck, bilten koji pokriva medijski biznis, posle čega će ga zameniti "Oppenheimer".

Kruz je obavio brojne pozive, podsećajući da je "Maverick" pre manje od godinu dana zaradio više od 100 miliona dolara samo od Imax-a. Kraćim prikazivanjem sve uključene strane rizikuju gubitak velike sume novca.

Ali mnogo pre nego što je više puta odlagani nastavak "Mission: Impossible" konačno najavljen za sredinu jula, Universal je već postigao sporazum da će se "Oppenheimer" prikazivati u svim Imax bioskopima u Severnoj Americi pune tri nedelje. Rediteljima poput Nolana, koji koriste Imax kamere za snimanje filmova, obično se odobrava dvonedeljni ekskluzivni rok. Recimo "Barbie" Grete Gervig takođe startuje 21. jula, ali se uopšte neće prikazivati u Imax bioskopima.

Možda će u budućnosti biti još ovakvih borbi. Evo zbog čega: posećenost se nije povećala od pandemije, ali potražnja za gledanjem određenih filmova na najvećim i najsvetlijim ekranima, poznatim u industriji kao Premium Large Formats (PLF), eksponencijalno je porasla.

Da to ne zvuči kao spin PLF operatera, postoje statistički podaci koji potkrepljuju ideju da publika kupuje ono što se prodaje. Posećenost bioskopima je opala za 33% u odnosu na 2019, ali tržišni udeo Imax-a porastao je za 50%. Kada se govori o zaradi, ona može da iznosi čak 30-40% ukupne zarade na blagajnama, iako postoji samo oko 900 PLF ekrana.

U prilog ovih podataka najbolje govori primer filma "Spider-Man: Across the Spider-Verse".

Animirana strip avantura zaradila je 120 miliona dolara iz 4.313 bioskopa, a prosečno je iznosila 19.736 dolara u bioskopima sa standardnim ekranima. Nasuprot tome, film je imao prosečnu zaradu od 25.159 dolara u bioskopima sa PLF ekranima, i 34.214 dolara u Imax bioskopima.

Ostavite komentar