Kultura > Film/TV

Preminula glumica Nišel Nikols, svi je znamo po ulozi u originalnim "Zvezdanim stazama"

Nišel Nikols preminula je prirodnom smrću u Silver Sitiju u Novom Meksiku u 89. godini, napisao je na Instagramu njen sin Kajl Džonson

Autor: K1

01/08/2022 > 11:03

podeli vest:

Preminula glumica Nišel Nikols, svi je znamo po ulozi u originalnim "Zvezdanim stazama"
Foto: Tanjug/Chris Pizzello/Invision/AP, File


Nišel Nikols, koja je glumila oficira za komunikacije poručnicu Niotu Uhuru u originalnoj seriji "Zvezdanih staza", i pomogla u stvaranju nove televizijske ere tokom 1960-ih, preminula je u Novom Meksiku u 89. godini.

Njen sin, Kajl Džonson, objavio je na glumičinoj zvaničnoj Instagram stranici da je Nišel umrla, napisavši: "Sa žaljenjem vas obaveštavam da velika svetlost na nebeskom svodu više ne sija za nas kao što je sijala toliko godina." Glumičinu smrt, u subotu uveče u Silver Sitiju, kasnije je potvrdio i njen agent.

 

 

Džonson je napisao da je njegova majka preminula prirodnom smrću, sedam godina nakon što je imala moždani udar.

"Njeno svetlo, međutim, poput drevnih galaksija koje se sada po prvi put vide, ostaće nama i budućim generacijama da uživamo, učimo i crpimo inspiraciju."

Nikols će ostati upamćena zahvaljujući ulozi u naučno-fantastičnoj avanturističkoj seriji, iako je glumica karijeru započela kao plesačica i pevačica u noćnim klubovima.

Američki predsednik Džo Bajden odao je počast glumici, rekavši da je ona "razbila stereotipe". "Naša nacija je ostala bez pionira scene i ekrana koji je redefinisao mogućnosti za crne Amerikance i žene."

"Zauvek dugujemo inspirativnim umetnicima poput Nišel Nikols, koji nam pokazuju budućnost gde su jedinstvo, dostojanstvo i poštovanje kamen temeljac."

Kolega iz serije, Džordž Takei, tvitovao je da mu je teško u duši, "moje oči sijaju kao zvezde među kojima sada počivaš, najdraža prijateljice", dodavši da će uskoro imati više da kaže o "neprevaziđenom" pioniru.

 

 

"Zvezdane staze" donele su Nikols trajno priznanje i pomogle da se razbiju neke rasne barijere na televiziji.

Imala je jedan od prvih međurasnih poljubaca sa kolegom Vilijamom Šatnerom, zvanim Kapetan Kirk. Poljubac je u to vreme smatran liberalnim od strane glumaca, kao i kreatora "Zvezdanih staza" Džina Rodenberija i mreže koja je emitovala seriju, NBC.

Epizoda o kojoj je reč, pod nazivom "Platonova pastorčad", emitovana je 1968. godine i bila je zamišljena kao nešto u šta su se učesnici upustili ne uzrokujući potencijalne diskriminatorske reakcije: Uhura i Kirk nisu se svojevoljno poljubili, već su bili naterani na poljubac od strane vanzemaljaca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bob Galbraith, File

Džejms Duan, Deforest Keli, Volter Kenig, Vilijam Šatner, Džordž Takei, Leonard Nimoj i Nišel Nikols

Rodenberi je insistirao na međurasnoj posadi svemirskog broda "Enterprajz" - hrabar potez s obzirom na to da su mešoviti brakovi i dalje bili nezakoniti u 17 američkih država.

Originalne "Zvezdane staze" premijerno su prikazane na NBC-u 8. septembra 1966. Njena multikulturalna, multirasna glumačka postavka bila je Rodenberijeva poruka gledaocima da će u dalekoj budućnosti, 23. veku, ljudska raznolikost biti potpuno prihvaćena.

Iz Smitsoniana su tvitovali fotografiju legendarne crvene mini-haljine poručnice Uhure i napomenuli da je Nikols "otvorila vrata za afroameričke žene na televiziji i filmu. Nikols se takođe dobrovoljno prijavila da regrutuje žene i obojene osobe za NASA-u. "

 

 

Nišel je rođena kao Grejs Del Nikols u Robinsu, Ilinois, 28. decembra 1932. Prema "Nacionalnom svemirskom društvu", pevala je kao 16-godišnjakinja sa velikanom džeza Djukom Elingtonom.

Njen veliki proboj desio se 1961. u čikaškom mjuziklu "Kicks and Co. " Kasnije se pojavila u naslovnim ulogama u "Carmen Jones" i njujorškoj postavci "Porgy and Bess" kao i u drami Žana Ženea "The Blacks", ali i u manjim flimskim ulogama.

Nikols se dva puta udavala i razvodila, a iza nje je ostao sin Kajl Džonson.

Foto: Tanjug/AP Photo/Reed Saxon, File

Nišel Nikols drži govor nakon sletanja Spejs-šatla "Endeavour"

Ostavite komentar