Kultura > Art

"MLEČNI PUT – umetnost, vreme, prostor“ – OTVARANJE IZLOŽBE 25. novembra u Novom Sadu

Izložba prezentuje primere nestabilne i emancipatorske umetničke prakse, od avangarde do savremene, medijske i postmedijske umetnosti

Izvor: K1info

23/11/2022 > 18:48

podeli vest:

"MLEČNI PUT – umetnost, vreme, prostor“ – OTVARANJE IZLOŽBE 25. novembra u Novom Sadu
Foto: Fondacija Saša Marčeta

Izložba "Mlečni put", koja obuhvata radove više od 50 umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Novog Sada, Srbije i internacionalne umetničke scene, kroz istoriju, ali i uključivanje relevantnih savremenih umetničkih praksi, biće otvorena 25. novembra u 19:00 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Istog dana će biti otvoreni segmenti izložbe u Kreativnom distriktu – BIRO i Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u 19:00 časova u Galeriji u suterenu, biće izveden zvučni performans Ilia Belorukova – "around, there, now".

U Kino sali MSUV za 19:30 zakazane su projekcije filmova “Gestualni govor Jozefa Bojsa, 12-časovno predavanje, Edinburg, 1973.” Zorana Popovića i “Izvinjenje za modernost, Paviljon NSK Država u Vremenu” grupe IRWIN i Igora Zupea, uz gostovanje i razgovor sa autorima.

Foto: press promo

Katalin Ladik, Shaman Poem, 1970, performans, Zagreb

U Kreativnom distriktu BIRO (Bulevar Despota Stefana 5), u 17:00 časova biće otvoreni segmenti izložbe Arhiva MSUV – Projekti u Kineskoj četvrti / Kreativnom distriktu, Danica Bićanić, Mirko Lazović i TOKI Art Space (Tokio Maruyama, Sawada Ikuhisa).

Istog dana u 18:00 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada biće otvoreni segmenti izložbe Katarina Allfa, Christo and Jeanne-Claude, diSTRUKTURA, Rastislav Škulec, i Verbumprogram (Ratomir Kulić, Vladimir Mattioni).

Program izložbe biće nastavljen u subotu, 26. novembra u 12:00 časova u Kino sali MSUV, kada će biti držana projekcija dokumentarnog filma “Project Cancer” o umetniku Ulayu, uz razgovor sa scenaristom i kustosom Tevžom Logarom.

U sredu, 7. decembra u 18:00 časova u SKC Fabrici u Kreativnom distriktu, zakazan je audio-vizuelni performans “IIC – International Internal Catastrophes’ by NOVI_sad / Isaac Niemand”, a u sredu, 14. decembra u 17:00 časova biće organizovano vođenje kroz izložbu sa kustoskinjom Sanjom Kojić Mladenov i umetnicima.

Foto: press promo

Danica Bićanić, Briga ide preko reke - video frame, 2018

Izložba "Mlečni put" prezentuje primere nestabilne i emancipatorske umetničke prakse, od avangarde do savremene, medijske i postmedijske umetnosti.

Za svoje polazište referiše na rezultate projekta Trajni čas umetnosti, Centra za nove medije_kuda.org usmerenog na mapiranje društvene i umetničke istorije Novog Sada, a kroz predstavljanje mreže protagonista i referenci, umetničke, društvene i političke teorije i prakse koja je uticala na novosadsku neoavangardu šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka.

Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Izložba će biti dostupna za posetioce do 30. decembra 2022. godine u MSUV i Likovnom salonu Kulturnog centra, a u Kreativnom distriktu – BIRO do 11. decembra.

 

Ostavite komentar